BARCELONA, 17 Mar. (EUROPA PRESS)
Deu divulgadors lingüístics liderats per Enric Gomà han publicat el llibre 'Canvi d'agulles. Per un català més ric, àgil i senzill' (RBA - La Magrana), on proposen alguns canvis en la normativa del català amb l'objectiu de reduir la bretxa que existeix entre la llengua normativa i el seu ús social.
En l'obra, Gomà, Màrius Serra, Magí Camps, Ricard Fité Labaila, Agustí Mas Montroig, Rudolf Ortega, Albert Pla Nualart, Ernest Rusinés, Ramon Solsona i Pau Vidal debaten sobre la situació actual del català i els límits de la seva normativa sense voluntat de despertar cap virulència.
L'editor Jordi Rourera ha explicat aquest dimarts en roda de premsa que es tracta d'un llibre "gens acadèmic", escrit pel 'dream team' dels divulgadors del català.
Gomà ha dit que és el llibre que volia llegir des de fa temps, que s'hauria d'editar cada dos, tres o quatre anys, i que el seu secret rau en la falta de consens entre els seus autors.
El filòleg ha assenyalat que es tracta d'una recopilació de propostes per a tots i que els autors confien que l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), que prepara la nova gramàtica catalana, escolti les seves reflexions.
Un dels membres de l'IEC i coautor del llibre, l'escriptor Màrius Serra, ha destacat la necessitat de posar el debat lingüístic en primer pla, i ha subratllat que la qualitat verbal es posa a debat en moltes llengües consolidades com el xinès, i no només en les minoritàries.
PER UNA NORMATIVA "MÉS CÒMODA"
"L'objectiu no és carregar-nos la normativa sinó fer-la més còmoda", ha apuntat Magí Camps, que ha demanat que el català que s'usa de manera espontània sigui el català normatiu.
En aquest sentit, Rudolf Ortega ha dit que el llibre pretén posar de manifest aquells elements de la llengua que la societat ja ha adoptat com a correctes però que la normativa no inclou, i ha posat com a exemple el 'siusplau' escrit sense espais.
Ernest Rusinés ha explicat que els autors del llibre estan d'acord amb el 95% de la normativa del català i que la majoria d'aspectes que conformen el 5% restant han estat molt estudiats, pel qual ha considerat que l'IEC ja té molt treball fet per considerar quins elements inclou en la normativa i quins no.