MADRID 23 juny (EUROPA PRESS) -
L'escriptor i economista Justo Sotelo publica la seva nova novel·la, 'Las mentiras inexactas' (Izana editores). Segons l'autor, l'obra té diverses lectures: "En primer lloc, és una història d'amor i passió entre una professora de literatura a la universitat i un alumne molt més jove".
Alhora, Sotelo afirma que "també és una aplicació a la ficció de la tesi doctoral que vaig llegir a la Universitat Complutense sobre Haruki Murakami". D'altra banda, la seva tercera lectura "és la que li atorga el mateix llenguatge del llibre, que pretén ser actual i universal, en la línia dels autors que admiro com Delillo i Spanbauer", declara Sotelo a Europa Press.
L'escriptor madrileny subratlla que l'obra gira sobre "la pròpia literatura, que mai morirà mentre els éssers humans segueixin explicant-se històries els uns als altres". Segons l'autor, "l''oralitat' és la que fa eterna la literatura perquè després es materialitzi en un llibre o en un simple ordinador".
Nora Acosta, una professora universitària de literatura, està escrivint un assaig sobre el futur de la novel·la. Un matí entra en una llibreria del centre de Madrid, a la plaça Santa Ana. A partir d'aquest instant, la seva vida canvia radicalment. Allà hi coneix Sergio Barrios, el jove llibreter, del qual la separen gairebé trenta anys, i de seguida s'enamora d'ell. Al llarg de la trama apareixen els amics de Sergio. Ells converteixen la vida de Nora en una espècie de pel·lícula de Woody Allen, doncs no deixen d'explicar històries plasmades en multitud de diàlegs.
La història de la novel·la segueix llavors el camí de la recuperació del pare de Sergio, que tots pensen que ha mort violentament a l'Havana. Aquesta trama es barreja amb la de la recerca del sentit de l'amor per a Nora. La protagonista anirà descobrint que per a ella l'amor no té edat, així com tampoc en té la literatura.
UNA REFLEXIÓ EN TEMPS DE CRISI
L'autor assegura que 'Las mentiras inexactas' "és una reflexió sobre el significat de la literatura en temps de crisi econòmica i espiritual". Per a això Sotelo ha utilitzat la tècnica que ell mateix denomina com la "multitud de miralls".
La multitud de miralls al·ludeix al fet que "el personatge principal, Nora Acosta, està construït sota la mirada d'altres Noras de la literatura universal" ha dit Sotelo i cita la Norah Lange a la qual van estimar Borges i Girondo, la Nora d'Ibsen i la seva casa de nines i la d'un conte de Joyce". En aquest sentit en la novel·la ressonen aires de Cortázar, Murakami o el mateix Borges.
Finalment, l'escriptor subratlla la seva passió per la música, que reflecteix a 'Las mentiras inexactas': "mentre escrivia aquesta novel·la sentia que les paraules ressonaven dins de mi, que tenien un ritme musical que intento reflectir en el text".
Justo Sotelo és professor universitari i catedràtic de Política Econòmica, és llicenciat i doctor en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada, i va fer un màster en Estudis Literaris.
El 2010 va fer l'única tesi escrita en espanyol sobre l'escriptor japonès Haruki Murakami. El 1995 va publicar la seva primera novel·la, 'La muerte lenta', i dos anys després 'Vivir es ver pasar', que va ser finalista en els premis Sésamo i Ateneo de Sevilla. El 2006 veuria la llum 'La paz de febrero'. La seva quarta novel·la publicada va ser 'Entrevías mon amour', el 2009.