Publicat 03/06/2016 13:17

Les diputacions catalanes defensen el protagonisme local en una Catalunya independent

Presidentes de Diputación: P.Vila, M.Conesa, J.Poblet , J.Reñé
EUROPA PRESS

Aposten perquè els seus presidents es decideixin per elecció directa

BARCELONA, 3 juny (EUROPA PRESS) -

Els presidents de Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; de Tarragona, Josep Poblet; de Girona, Pere Vila, i de Lleida, Joan Reñé, han defensat aquest divendres que l'àmbit local hauria de tenir un paper rellevant en una Catalunya independent.

"En un futur Estat català es requeriria un pes del món local molt més elevat", ha sostingut Conesa en una conferència d'Alcaldes.eu en la UPF, en què ha advocat per avançar cap a un model semblant al suec, on a l'àmbit local li correspon el 20% dels recursos, quan a Espanya gestionen al voltant de l'11%, ha dit.

Ha insistit que l'administració local "ha de tenir un paper clau en el futur Estat, i ha de poder gestionar un percentatge importantíssim dels ingressos que fan els ciutadans i l'activitat econòmica", ja que considera que les administracions de proximitat són les que millor gestionen els recursos.

Pere Vila ha destacat sobre el finançament: "En un futur Estat català els diners no aniran a Madrid, sinó que es quedaran aquí i, per tant, tinc una preocupació zero".

"Donarem suport sense fissures a la Generalitat quan convingui", ha garantit, i ha apostat per avançar cap a una organització de vegueries, i Joan Reñé ha afegit que el nom no fa la institució i que, si no existissin les diputacions, hi hauria administracions que gestionessin serveis des de la proximitat a l'àmbit municipal i supralocal.

"La meva il·lusió és poder negociar això amb el govern del meu país, no amb el d'un altre", segons Reñé, després de la qual cosa Josep Poblet ha ressaltat la importància de les administracions locals i supramunicipals, i ha carregat contra la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (Lrsal).

DEBAT SOBRE LA SEVA SUPRESSIÓ

Preguntats pel debat sobre la supressió de les diputacions, han coincidit a destacar la importància de la seva gestió --especialment per als municipis més petits-- i Vila ha respost: "Quan es parla d'aprimament de l'estructura, ara hi ha municipis, consells comarcals, diputacions, la Generalitat, l'Estat i la UE. Si aconseguíssim la independència es restaria una, i després el Parlament hauria de decidir amb una llei d'organització territorial".

Ha avisat que aquest debat ha d'obtenir molt coneixement de causa i no a la lleugera, i llavors Poblet ha advertit que "la solució no passa per tallar la cap a uns quants ajuntaments", de manera que ha coincidit Mercè Conesa, que ha defensat preservar la identitat dels ciutadans dels municipis, alguna cosa que ha compartit Joan Reñé.

Conesa ha dit que, si se suprimissin les diputacions, els recursos que reben haurien d'arribar igualment als catalans perquè "són dels ciutadans de Catalunya".

Els quatre --que han revelat que comparteixen un grup de la xarxa Whatsapp, presidit per una imatge de la Mancomunitat-- han coincidit a apostar perquè el seu càrrec es decideixi per elecció directa dels ciutadans, i han advocat perquè siguin aquests els que elegeixin també directament als alcaldes, en vegada que les regidores electes al ple.

Preguntats per això en el debat, han assegurat que l'elecció directa fomentaria la participació ciutadana i acostaria l'administració als votants, segons han coincidit els quatre presidents --tots convergents--, que han ressaltat que les diputacions treballen també per avançar en la transparència.

A l'acte han assistit el president de l'ACM, Miquel Buch; el de l'ANC, Jordi Sànchez, i l'expresident de la Diputació de Barcelona Salvador Esteve, entre d'altres.