Detectar la manca d'aigua o la presència de paràsits són alguns dels usos que es poden donar a aquests enginys i que s'han donat a conèixer aquest diumenge a la Fira del Ram de Tordera
Tordera (ACN).-
L'agricultura és un dels camps on un ús regulat dels coneguts com 'drones' pot resultar útil. És el que s'ha explicat aquest diumenge en la 38a edició de la Fira Mercat del Ram de Tordera. Andreu Ibánez, fundador de LleidaDrone, assegura que es pot assolir una "agricultura de precisió" amb aquests aparells que poden detectar amb càmeres i sensors la manca d'aigua o fertilitzant o la presència de paràsits en un cultiu. Tanmateix, encara és llunyana la imatge d'un pagès que teledirigeix un drone amunt i avall pels seus camps. "El que és interessant és que s'està creant un teixit de petites empreses que tenen els aparells, els coneixements i els permisos i que poden donar un servei personalitzat".Fer volar un drone és una activitat regulada per l'Agència Estat de Seguretat Aèria (AESA) i es poden imposar importants sancions -han arribat ja algunes de fins a 70.000 euros-, per un ús indegut. La presentació del drone com a un instrument de treball més per al sector primari ha estat un dels reclams de la Fira Mercat del Ram de Tordera, que enguany compta amb una vuitantena d'expositors i que espera superar els més de 20.000 visitants de l'any passat.
Què és un 'drone'?
Malgrat aquesta imatge d'aeronau no tripulada dirigida remotament i capaç de funcionar de manera semiautònoma o autònoma, el cert és que el drone pot adquirir diverses formes i moure's per aire, però també per terra o per aigua, com si fos un 'mini-submarí'. "Qualsevol aparell mecànic el qual, a través d'uns software que segueixi unes instruccions es pot considerar drone", ha aclarit Ibáñez, que ha indicat que se'n poden trobar al mercat per menys de 1.000, i a partir de 3.000 i 5.000 euros si té finalitats professionals. "Ara bé", puntualitza el fundador de LleidaDrones. "La normativa és molt estricta, i no tenir permisos o fer-los volar on no estigui permès pot sortir car", alerta.
Un clar exemple és el que s'ha viscut a la mateixa fira. Tot i que un dels al·licients era una demostració de vol, està totalment prohibit fer volar aquests enginys si no és sota cobert. Amb aquestes circumstàncies, els drones han pujat i baixat del terra a no més d'un metre i mig d'altura a l'espai Àgora del recinte.
Les oportunitats a Catalunya
Andreu Ibáñez ha assenyalat que els aparells són ideals per a grans extensions de terreny; un fet que sorprèn si es té en compte el model majoritàriament 'minifundista' de Catalunya, amb excepcions com el conreu de fruita a Girona i Lleida o la vinya. Tanmateix, hi ha una gran oportunitat pel que ofereix a nivell empresarial. "Estem en una fase molt embrionària", comenta el fundador de LleidaDrone. "Encara importem molt software i material de fora. Però sí és cert que estan apareixent moltes petites empreses que es creen amb una inversió d'entre 10.000 i 20.000 euros i adquireixen els aparells, es treuen els permisos corresponents, i dissenyen serveis per a clients específics". Ibáñez assenyala que ell té contacte amb unes 200 firmes "són molt petites, si una té sis o set treballadors, es pot considerar gairebé una multinacional", indica.