Actualitzat 11/06/2015 15:14

L'Urban River Lab permet detectar que el lliri groc redueix l'amoni i millora la qualitat de l'aigua dels rius

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Investigadors d'arreu del món són a Montornès del Vallès per estudiar quines plantes generen més biodiversitat

Montornès del Vallès (ACN).-

El laboratori Urban River Lab, instal·lat a la depuradora de Montornès del Vallès (Vallès Oriental), ha permès detectar que la presència del lliri groc a les lleres dels rius rebaixa els nivells d'amoni i millora la qualitat de l'aigua. Investigadors d'arreu del món porten a terme un estudi per saber quines espècies "plantades de forma estratègica" poden millorar la qualitat de l'aigua que surt directament les depuradores per així afavorir la biodiversitat. Els experts subratllen la importància de la investigació perquè "entre el 80% i el 100%" de l'aigua que circula per alguns rius a l'estiu prové directament de les depuradores. "És una aigua correcte, però és diferent a la dels rius", assenyalen.Investigadors dels Estats Units, Alemanya, Regne Unit i de l'estat espanyol estan estudiant quines plantes afavoreixen la qualitat de l'aigua a l'Urban River Lab. Es tracta d'una instal·lació amb 18 canals d'uns 12 metres d'allargada alimentats per aigua ja depurada. Als canals s'hi han plantat especies autòctones com el lliri groc, la boga, el canyís o el jonc. "Una infraestructura com aquesta no hi és arreu del món", explica Albert Sorolla, director tècnic de Naturalea, una de les entitats impulsora de la Urban River Lab inaugurada aquest gener.

L'estudi, de moment, ha permès detectar que el lliri groc redueix en mig punt l'amoni que encara surt de l'aigua de les depuradores. "És molt car eliminar l'amoni perquè necessita d'oxigen, i l'oxigen requereix de molta energia", ha explicat Eugenia Marti, científica del centre estudis avançats de Blanes del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC).

Segons Martí, la reducció ve donada també pels microorganismes que es desenvolupen entre les arrels de les plantes, que eliminen nitrogen i ajuden també a millorar la qualitat de les aigües. "Estem tastant quins son els factors i el funcionament de les plantes", ha afegit. Un dels objectiu, segons ha indicat, és crear ecosistemes amb les plantes per afavorir la qualitat dels rius.

L'estudi, que va començar el dia 8 i acabarà el 13 de juny, s'emmarca en un projecte finançat per la fundació britànica Leverhulme Foundation, sota la coordinació del doctor Stefan Krause, de la Universitat de Birmingham. Així mateix, també compta amb finançament del programa Marie Curie de la Unió Europea.

La Universitat de Barcelona, l'entitat Naturalea i el Centre d'Estudis Avançats de Blanes del CSIC són els impulsors de l'Urban River Lab de Montornès del Vallès.