Bassa defensa la necessitat de tenir tots els recursos per aplicar-la, també "competencials"
BARCELONA, 5 maig (EUROPA PRESS) -
La consellera de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Dolors Bassa, ha obert aquest divendres la primera de les jornades amb les quals l'Executiu analitzarà els reptes i compromisos de la implementació de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides a Catalunya: "Hem de seguir treballant per identificar i combatre les cares, noves i velles, de la pobresa", ha afirmat.
"Primer, cal dotar-nos de les eines necessàries per disposar de tots els recursos disponibles, econòmics i competencials" per fer possible el compromís del Govern d'implementar aquesta agenda, ha afirmat en l'acte.
La jornada 'Eradicar la pobresa al món i en totes les seves formes' ha iniciat un cicle impulsat i coordinat per la Conselleria d'Afers exteriors, i dedicat al procés d'elaboració del Pla nacional per a la implementació a Catalunya de l'Agenda 2030.
Bassa ha destacat que aquest pla reafirma el compromís històric català amb la comunitat internacional, en un moment en què Catalunya "aborda una doble transició: la transició nacional cap a un nou estat, amb plena capacitat per decidir i gestionar el present i el futur de la seva població, i la transició cap a un país sostenible", ha assegurat.
També ha apostat per passar de les polítiques socials pal·liatives que s'han prioritzat en els últims anys a polítiques socials transformadores, la qual cosa no és tant una qüestió de pressupost sinó de la forma d'abordar-les i plantejar-les, de forma més preventiva i comunitària.
Ha destacat la importància de "consolidar i desenvolupar plenament la Llei 12/2007 de Serveis Socials", que es va veure pausada per l'austeritat en la crisi.
PRIMER ESDEVENIMENT DEL CICLE
Han participat en el primer esdeveniment del cicle l'investigador de l'Institut Alemany de Desenvolupament i consultor del Grup d'Investigació del Banc Mundial Mario Negre; el director de la Càtedra d'Inclusió Social de l'Universitat Rovira i Virgili (URV), Àngel Belzunegui; el director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (Cads), Arnau Queralt, i el secretari d'Assumptes Socials i Famílies, Francesc Iglesies.
També ha comptat amb el director general d'Assumptes Multilaterals i Europeus de la Generalitat, Isidre Sala, i una taula rodona amb la participació de l'adjunta d'Acció Social en Càritas Diocesana de Barcelona, Mercè Darnell; la presidenta d'Entitats Catalans d'Acció Social (Ecas), Teresa Crespo, i el president de la Taula del Tercer Sector Social, Oriol Illa.
L'Agenda 2030, aprovada al setembre del 2015, conté 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) amb 169 metes associades per avançar cap al desenvolupament sostenible, i el cicle de la Generalitat se centra en els sis objectius que s'analitzaran al juliol en el Fòrum Polític d'Alt Nivell de les Nacions Unides a Nova York, centrats en l'eradicació de la pobresa i la desigualtat.
L'Agenda aborda altres àmbits, com la seguretat alimentària, la salut, el consum i la producció sostenibles, l'ocupació, la gestió sostenible, els recursos naturals, els oceans, el canvi climàtic, la pau, la inclusió social i una mobilitat segura.