LLEIDA 12 març (EUROPA PRESS) -
La llibreria La Puça d'Andorra la Vella ha acollit avui la presentació d'un llibre sobre les assignatures pendents d'Andorra, com la transparència econòmica i bancària, en què l'autor relata el cas d'una de les grans empreses d'Andorra participada per la baronessa Thyssen.
Àlvar Valls explica a 'Andorra, entre el anacronismo y la modernidad' (Pagès Editors) algunes característiques d'un Estat singular que il·lustra amb exemples com el de la baronessa Carmen Cervera. El llibre s'ha presentat coincidint amb l'anunci fet avui pel govern andorrà sobre la seva intenció d'aixecar el secret bancari.
Explica que una societat creada a finals dels anys 90, Orfund --dedicada a la importació i foneria d'or participada per la baronessa Thyssen-- "gràcies als bons oficis fiduciaris d'un ministre del Govern Forné" amb només 16 treballadors va aparèixer a l'anuari de grans empreses a la revista espanyola 'Dinero' amb una facturació de 16.000 milions de pessetes el 1999. Amb aquesta xifra es va situar com la segona empresa andorrana després del grup Pyrénées.
Diu l'autor que "el misteri provenia del fet que tot i una facturació d'aquest abast, les importacions i les exportacions d'or no van experimentar cap augment significatiu en aquests anys" i que ni en el xalet d'Ordino en què tenia la seu "ni en un altre lloc d'Andorra es veia cap xemeneia que indiqués que allà es fongués or".
Àlvar Valls explica que al final es va descobrir el misteri: Orfund, era una empresa "off shore, un tipus d'empresa dedicada a la facturació d'allò que ella mateixa o una altra produïa fora del país, l'existència de la qual l'ordenament andorrà, sense impost de societats, no preveia ni preveu encara avui".
L'autor explica també com poc després que es conegués la facturació multimilionària, el xalet d'Ordino va tancar i Orfund va aparèixer al Butlletí Oficial com a morosa del servei telefònic.