Actualitzat 26/06/2017 22:47

Puigdemont titlla d'escàndol sideral les paraules de Villarejo: "El sistema està corcat"

C. Puigdemont amb els periodistes J. Vaig bastar, A. D'Armengol i A. Bassas
EUROPA PRESS

   Ja sap el "model" de les urnes de l'1-O, encara que el que és important no és el material sinó que s'omplin

   BARCELONA, 26 juny (EUROPA PRESS) -

   El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha considerat aquest dilluns un escàndol de proporcions siderals les paraules de l'excomisari de la Policia José Manuel Villarejo i ha conclòs que va posar de manifest que "el sistema està corcat", en al·lusió al sistema polític espanyol.

   Ho ha dit a la presentació del llibre 'Mestres de l'entrevista' (Editorial UOC) del periodista Antoni d'Armengol, on ha reflexionat sobre aquest gènere periodístic i ha afirmat que a l'entrevista de 'Salvados' es va demostrar que l'Estat ha actuat contra Catalunya des de les seves "clavegueres".

   Puigdemont ha lamentat no només les paraules de Villarejo, sinó que els seus comentaris no hagin generat aquest dilluns, al seu judici, cap reacció de magnitud en els grans partits de l'Estat: "Això està passant i no escoltes sirenes de cotxes".

   El president català ha assegurat que el Govern i els catalans no haurien de ser els únics indignats amb el que va explicar l'excomisari, sinó que "molts demòcrates espanyols han d'estar desconcertats" sobre les capacitats democràtiques de l'Estat.

   Ha criticat que PP, PSOE i Cs hagin rebutjat la compareixença de Villarejo al Congrés, i ha interpretat que l'origen d'aquestes clavegueres de l'Estat radica en la transició, on no tot va ser tan exemplar com es diu: "Es compleixen 40 anys de les primeres eleccions i hi ha vicis que formen part d'un pecat original".

   Puigdemont, que ha lloat de "magistral" l'entrevista feta per Jordi Évole, considera que en altres Estats sí s'han assumit responsabilitats quan han actuat les clavegueres, i ha citat la dimissió del president dels Estats Units Richard Nixon quan es va saber que gravava als seus rivals polítics.

URNES I GARANTIES

   També ha abordat l'editorial a favor del referèndum del diari nord-americà 'The New York Times', celebrant-ne el contingut i assegurant que li hagués agradat llegir-lo "en els grans diaris espanyols" i també en els catalans.

   No ha volgut avançar detalls sobre l'acte del 4 de juliol en el qual el Govern s'ha compromès a explicar quines garanties tindrà el referèndum, però sí ha dit que l'1 d'octubre segur que hi haurà urnes i que ja en sap fins i tot "el model", encara que el que és important no és el material del que estiguin fetes sinó que estiguin plenes.

   A més, ha assegurat que encara no té resposta del Congrés sobre la seva oferta de comparèixer davant la Cambra baixa per explicar el referèndum, i ha exposat que està disposat a escoltar "una proposta espanyola per a Catalunya", encara que està segur que no arribarà.

"AMORES MILLORS" QUE JUNQUERAS

   També ha intervingut el periodista de Rac1 Jordi Basté que, repassant molts dels entrevistats en la seva trajectòria, ha assegurat que el vicepresident, Oriol Junqueras, té "pànic al titular", encara que va ser al seu programa on va proclamar el cèlebre 'Junquerisme és amor'.

   Preguntat el president per si és veritat que Junqueras és amor, ha ironitzat que ha tingut "amors millors" en la seva vida que el vicepresident sobretot en l'esfera privada, encara que ha precisat que amb el líder d'ERC hi té empatia.

   També ha pres la paraula el periodista del diari 'Llaura' Antoni Bassas, que ha recordat l'entrevista que li va fer al llavors alcalde de Barcelona Joan Clos en el 'Dia sense cotxes' de la ciutat; li va preguntar com s'havia desplaçat fins a l'entrevista i la seva resposta va generar controvèrsia malgrat ser molt simple: "Amb cotxe".

   Puigdemont, periodista de professió, s'ha interessat per si els futbolistes són els personatges públics més difícils d'entrevistar --ha citat Sergio Ramos-- i ha explicat que dues de l'entrevistes fetes per ell que més van marcar-lo van ser a l'exalcade de Barcelona José María Porcioles i a un soldat de la RDA que va saltar el mur.

   D'Armengol ha explicat que 'Mestres de l'entrevista' reflexiona sobre aquest gènere periodístic amb professionals com el propi Basté o Bassas però també amb Julia Otero i Joaquim Maria Puyal, entre altres, i ho fa també a través d'anècdotes com la de l'alcalde Clos.