Actualitzat 22/07/2014 13:24

Rajoy i Mas es veuran el 30 de juliol després d'un any

Artur Mas y Mariano Rajoy se reúnen en la Moncloa
Foto: EUROPA PRESS

MADRID, 22 Jul. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern espanyol i el de la Generalitat, Mariano Rajoy i Artur Mas, es veuran el 30 de juliol al Palau de la Moncloa, la primera trobada pública, cara a cara en un despatx, des del 29 d'agost del 2013, fa gairebé un any.

   La cita es produeix després de la petició per correu electrònic feta per Artur Mas l'11 de juliol i a la qual va respondre Rajoy amb una trucada de telèfon.

   Els dos van decidir que els seus equips busquessin una data en les respectives agendes per veure's, moment que s'ha endarrerit fins a final de mes, just en vigília de les vacances.

   No ha transcendit si hi ha un guió previ per ordenar la conversa o no, si a més de l'interès de Mas per organitzar una consulta el 9 de novembre, els dos dirigents parlaran de finançament autonòmic, d'inversions o infraestructures; segons el president català, el referèndum no serà l'únic assumpte sobre la taula.

DE REÜLL

   Rajoy i Mas es van reunir per última vegada fa gairebé un any, a finals d'agost del 2013, una trobada secreta a Madrid que no va donar peu a noves convocatòries.

   De fet, si s'han tornat a veure ha estat perquè la feina els ha fet coincidir i, tot i així, en alguna ocasió s'han evitat, com al Fòrum de Marques Famoses Espanyoles l'abril passat a Barcelona.

   L'última ocasió en què es van trobar, tot i que fugaçment, va ser amb motiu de la proclamació de Felip VI.

   El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran, va assegurar que llavors Mas ja va proposar a Rajoy que es veiessin, però el president del Govern espanyol no va confirmar que hagués estat així.

   Rajoy ha rebut mentrestant la plataforma Societat Civil Catalana; abans, a més, haurà tingut temps de veure's amb el nou secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, tot i que aquesta cita no està prevista de moment.

   El president sempre ha defensat la unitat d'acció amb els socialistes en aquest terreny i ha elogiat en públic la sintonia amb el líder sortint, Alfredo Pérez Rubalcaba.

DISTÀNCIA

   El president del Govern espanyol fa mesos que reitera que sempre està disposat al diàleg, però mai sobre alguna cosa il·legal i això és el que segons ell constitueix la convocatòria de referèndum per al 9 de novembre.

   Explica a més, una i altra vegada, que no pot negociar sobre el que no és a les seves mans, perquè ell no pot disposar de la sobirania nacional, que és única i indivisible segons la Constitució.

   Rajoy ha procurat mantenir el to de distància i el contingut de les seves declaracions en tot aquest temps.

   Una vegada anunciat la trobada amb Artur Mas i davant de l'Escola d'Estiu del PP, va rebaixar les expectatives --"parlarem, però no faré allò que ni puc ni he de fer"-- i es va descarregar de responsabilitat per la situació: "Jo sé que hi ha un problema, sé que cal afrontar el problema, però les coses es pensen bé abans de fer-se perquè després passa això. En qualsevol cas, parlarem".

   El president també ha deixat clar en públic diverses vegades que es va assabentar pels mitjans de comunicació de la data del 9 de novembre i de la redacció de les dues preguntes acordades pels promotors de la consulta.

PASSOS CAP A LA CONSULTA

   Durant l'últim any, Artur Mas tampoc ha alterat en públic els seus arguments i les institucions catalanes han anat fent passos cap a l'organització de la cita: la futura aprovació d'una llei catalana de consultes o la compra d'urnes per rebre les paperetes.

   Fa dues setmanes, el president català es va avenir a canviar la data i la pregunta de la consulta si Rajoy acceptava la convocatòria, i va haver de trucar l'endemà als seus socis en aquesta empresa per tranquil·litzar-los, reafirmar la unitat d'acció i insistir que qualsevol canvi serà consensuat amb ells.

    Artur Mas ha reconegut que les posicions entre els dos presidents "són molt divergents", però confia que la reunió pugui servir per alguna cosa; entre altres coses, perquè assegura que la consulta no serà l'únic tema que hi haurà damunt la taula.