MADRID, 6 D'ABRIL (EDIZIONES)
Els primers Jocs Olímpics Moderns es van celebrar el 1896 a Atenes, des del 6 fins al 15 d'abril. Van ser el resultat del somni del Baró de Coubertin, un noble i historiador francès que va impulsar i va crear una competició internacional en la qual participessin esportistes de tot el món en unió i germanor i sense ànim de lucre, només pel desig de competir i aconseguir la glòria. Així, el lema olímpic és 'Citius, Altius, Fortius' que representa l'esperit de superació, molt característic de l'esport.
Si bé mantenen la seva periodicitat de celebració, cada 4 anys, i l'esperit amb el qual van ser refundats, els Jocs Olímpics han sofert innombrables canvis. Durant tot el segle XX i el segle XXI, les olimpíades no han deixat de créixer i evolucionar en totes les seves facetes:
NOMBRE D'ESPORTS I ESPORTISTES

En la primera edició dels Jocs Olímpics va haver-hi competició de nou esports diferents, encara que alguns amb diverses modalitats, com per exemple l'Atletisme. Els nou esports d'aquesta primera edició van ser: atletisme, ciclisme, esgrima, gimnàstica, halterofília, lluita, natació, tennis i tir. Avui, els esports s'han incrementat a 35, 28 en els JJOO d'estiu i 7 en els JJOO d'hivern amb les seves diferents modalitats.
També ha canviat el nombre d'esportistes. En els primers Jocs van acudir 241 esportistes, mentre que en les últimes olimpíades del 2012 van competir al voltant de 10.500 atletes.
PAÏSOS REPRESENTATS EN ELS JOCS OLÍMPICS
Un altre canvi substancial és el de la quantitat de països que competeixen en tots o en algun dels esports de les olimpíades. El 1896 van ser 14 els països que van competir-hi: Alemanya, Austràlia, Àustria, Bulgària, Xile, Dinamarca, Estats Units, França, Grècia, Itàlia, Hongria, Regne Unit, Suècia i Suïssa. En l'última edició van ser 204 nacionalitats diferents.
PROFESSIONALITAT DELS JOCS OLÍMPICS

Els Jocs Olímpics del 1896 van néixer com una competició sense ànim de lucre i a la recerca de la glòria. Per aquesta raó, els professionals dels esports no podien participar-hi, ja que s'havien lucrat d'alguna manera amb això. En l'edició d'Estocolm del 1912, Jim Thorpe, nord-americà, guanyador de pentatló i decatló, va haver de retornar les medalles quan es va demostrar que va jugar al beisbol semiprofessional. Li van ser retornades a títol pòstum el 1984.
Aquesta polèmica norma es va derogar el 1981.
PARTICIPACIÓ DE LES DONES

En la primera edició del 1896 les dones no van competir en cap de les modalitats esportives dels Jocs. Va ser en l'edició següent, en la de París del 1900 on per primera vegada van participar-hi dones, encara que només en alguns esports. Des d'aquesta segona edició, les dones van anar participant en diferents esports. Avui dia participen de tots els esports que competeixen.
INTRODUCCIÓ DELS JOCS OLÍMPICS D'HIVERN

Els Jocs Olímpics d'hivern es van introduir l'any 1924, i es van celebrar en la localitat francesa de Chamonix. La seva periodicitat és la mateixa que la dels JJOO d'estiu, i van coincidir el mateix any de celebració fins a l'edició d'Albertville. Des d'aquest moment, les dues olimpíades se celebraran en anys diferents amb dos anys de diferència entre elles.
LA TORXA OLÍMPICA

És un altre dels canvis que han sofert les Olimpíades. Va ser a partir dels Jocs de Berlín del 1936 quan va començar la tradició d'encendre la torxa a Olimpia, Grècia, i que viatgés a través de diferents països fins a arribar a la ciutat organitzadora dels Jocs. També canvia el disseny de la torxa en cada edició dels Jocs Olímpics. Totes són diferents encara que serveixin per a la mateixa finalitat, mantenir la flama olímpica encesa fins a arribar al pebeter de l'Olimpíada.
LES MEDALLES

És el premi desitjat per tot esportista que competeix en uns Jocs Olímpics. Cada edició celebrada fa un disseny diferent de les medalles, sempre respectant la tradició de donar la medalla d'or al guanyador, la de plata al subcampió i la de bronze al tercer classificat de cada competició.
El valor de la medalla té més a veure amb la glòria de la competició que amb el seu valor real. La medalla d'or que es va donar al guanyador d'una competició en els Jocs de Londres del 2012 està composta d'1,34% d'or, un 93% de plata i la resta de coure, aconseguint un valor aproximat de 650 dòlars.
LES MASCOTES

És un dels elements més distintius de cadascun dels Jocs Olímpics. Representa l'esdeveniment en si mateix i també algun element representatiu del lloc on es realitzen. Per exemple, l'Ós Misha, dels jocs de Moscou del 1980 o en Cobi, la mascota de Barcelona 92.
Va ser en les olimpíades de Mèxic 68 quan es va introduir per primera vegada una mascota. Des de llavors, cada país organitzador d'uns Jocs Olímpics ha dissenyat la seva pròpia mascota per als seus Jocs Olímpics.
L'ORGANITZACIÓ
L'Organisme encarregat de fer realitat els Jocs Olímpics és el Comitè Olímpic Internacional, fundat el 1894 pel baró de Coubertain. Totes les olimpíades s'han organitzat sota la tutela i supervisió d'aquest Comitè.
Fins al 1972 el Comitè Olímpic Internacional va rebutjar qualsevol intent de vincular les olimpíades amb l'interès comercial. Va ser a partir de llavors quan es va començar a explorar i explotar els drets televisius i els ingressos per patrocinis. Gràcies a aquesta obertura, el 1984 es va produir el primer superàvit pressupostari de l'organització, gràcies al lideratge de Juan Antonio Samaranch, que va presidir el COI des del 1980 fins al 2001.