Gairebé 40.000 catalans pateixen arítmia i no ho saben
BARCELONA, 28 nov. (EUROPA PRESS) -
Un total de 370 farmàcies catalanes participen en la campanya 'Pren-te el pols', que consisteix a prendre el pols de manera gratuïta a persones més grans de 60 anys per detectar si pateixen fibril·lació auricular, un tipus d'arítmia que és la causa del 25% dels ictus que es registren a Catalunya.
El conseller de Salut, Toni Comín; el vicepresident del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (Cofb), Francesc Pla, i un dels membres de la comissió impulsora de la iniciativa, Mariano de la Figuera, han presentat aquest dilluns en declaracions als mitjans aquesta campanya de prevenció de l'ictus, que afecta 13.000 catalans anualment.
Es tracta d'una prova pilot acompanyada per una ruta assistencial, que ha estat implantada a Barcelona, les comarques barcelonines d'Osona, el Vallès Oriental i Vallès Occidental, i en Terres de l'Ebre (Tarragona), fet que suposa una població de dos milions de persones, i s'espera que el 2018 hagi cobert el 100% del territori.
Les oficines de farmàcia prenen el pols de l'artèria radial --al canell-- i, si el farmacèutic detecta alguna irregularitat, com ara que el pols no és rítmic, es deriva el pacient en un centre d'atenció primària (CAP) perquè confirmi, a través d'una prova estàndard o un electrocardiograma, quin tipus d'arítmia té i si es tracta de fibril·lació auricular.
"Moltes d'aquestes fibril·lacions auriculars --arítmia en què el cor perd capacitat per bategar de manera regular-- són asimptomàtiques, per tant, és una malaltia que val la pena fer-ne una detecció precoç en fase asimptomàtica", ha destacat Mariano de la Figuera.
Es recomana prendre el pols un cop l'any a la població de més de 60 anys perquè "a partir d'aquesta edat s'incrementa la incidència i la prevalença d'aquesta malaltia", fet que no significa que gent més jove no la pateixi, ha advertit De la Figuera.
Segons Francesc Pla, les farmàcies són un "recurs sanitari aprofitable per a campanyes de cribatge", com mostren les proves del VIH i de detecció de càncer colorectal, i ha afegit que el 50% de les farmàcies amb capacitat per fer-ho s'han adherit a la campanya, que ja ha atès un total de 1.000 ciutadans, dels quals 50 han estat derivats a ambulatoris.
PRIMERA CAUSA DE MORT EN DONES
"Estem davant d'un problema de salut de primera magnitud", ha avisat Toni Comín, i ha destacat que l'ictus és la primera causa de mort en dones i la tercera en homes, i que un de cada sis catalans patirà un ictus al llarg de la seva vida.
Ha recordat que a Catalunya està desplegat des del 2006 el Codi ictus, "reconegut com un dels models d'atenció al malalt d'ictus en fase aguda més eficaços per reaccionar i reduir l'impacte i les seqüeles", i està mostrant resultats perquè Catalunya té una de les taxes de mortalitat més baixes d'Europa.
La campanya s'emmarca en la implantació de la Ruta de la Fibril·lació Auricular (RFA), que es basa en l'"ordenació pactada" amb els diferents professionals que intervenen en l'atenció de la fibril·lació auricular, com els metges d'atenció primària, d'urgència i els cardiòlegs amb la finalitat de donar la millor assistència possible a aquests pacients, segons De la Figuera.
La fibril·lació auricular és l'arítmia cardíaca més freqüent i multiplica per cinc el risc de patir un ictus, i es calcula que a Catalunya hi ha un total de 39.400 persones que tenen arítmia i no ho saben.