BARCELONA 13 abr. (EUROPA PRESS) -
La col·laboració del farmacèutic amb els equips d'atenció domiciliària (AtDom) --metges i infermers-- millora la seguretat dels tractaments i l'atenció dels pacients, fet que es tradueix en una millor qualitat de vida per a l'usuari, segons un estudi becat pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.
El treball va detectar que els pacients prenien una mitjana de 9,4 fàrmacs i es van detectar un total de 255 problemes relacionats amb la medicació, cinc problemes per persona de mitjana, ha informat la institució aquest dimecres en un comunicat.
Un equip multidisciplinari d'atenció domiciliària format per professionals mèdics, infermers i farmacèutics va fer un seguiment a 50 pacients que rebien aquest servei al centre d'atenció primària (CAP) Montnegre de Barcelona.
Els investigadors van observar que els pacients d'AtDom són d'edat avançada i presenten comorbiditats, freqüentment hipertensió arterial, malaltia coronària i insuficiència renal amb un nivell de qualitat de vida relacionada amb la salut molt baix.
El paper del farmacèutic consistia a revisar la història clínica del pacient amb l'equip d'atenció domiciliària del CAP i, després de visitar el pacient a casa seva, avaluar o identificar els possibles problemes relacionats amb la medicació i el risc d'aparició de resultats negatius de la medicació.
En segon lloc, feien una proposta d'intervencions de millora a la resta de l'equip centrant-se en el monitoratge actiu per part del metge i infermer, l'ajust de dosis i la retirada d'un medicament i el canvi al principi actiu: de les 143 intervencions propostes per farmacèutics, un 76% van ser acceptades.
Segons aquest treball, integrar el farmacèutic suposa una despesa interior al 10%, segons ha explicat la professora associada de la Universitat de Barcelona (UB) i portaveu de la investigació, Maria Rubio.
SISTEMA PERSONALITZAT DE DOSIFICACIÓ
Per garantir un ús efectiu i segur dels medicaments, els farmacèutics han proposat el Sistema Personalitzat de Dosificació (SPD), amb el qual la farmàcia ordena els fàrmacs per dies de les setmana i hores, cosa que facilita l'adherència al tractament i un seguiment millor de si es pren adequadament una medicació.
Actualment, un total de 21.500 barcelonins utilitzen aquest sistema, i l'estudi ha considerat que entre el 72% i el 90% dels pacients podrien beneficiar-se de ser inclosos en el programa SPD.