Publicat 26/05/2015 13:16

Les propietats del grafè poden millorar els nanobiosensors aplicats a biomedicina

A.Merkoçi, S.Roche (ICN2) y J.A.Garrido
EUROPA PRESS

BARCELONA 26 maig (EUROPA PRESS) -

Les propietats del grafè poden millorar els nanobiosensors aplicats a la biomedicina, el medi ambient i la seguretat alimentària, segons experts reunits a Barcelona a l'Icrea Workshop on Graphene Nanobiosensors, organitzat per l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2).

Les principals temàtiques tractades al congrés, que té el Premi Nobel 2010 de Física Konstantin Novoselov, giren al voltant de les tecnologies de producció de grafè, les modificacions i caracteritzacions d'aquest material, plataformes de detecció òptiques i elèctriques i les seves aplicacions en diferents àmbits.

En roda de premsa, els organitzadors del congrés, els professors de la Institució Catalana d'Investigació i Estudis Avançats (Icrea) Stephan Roche i Arben Merkoçi, han remarcat que el grafè --semblant al grafit però amb un gruix d'un àtom-- té propietats "múltiples i complementàries" per la seva flexibilitat, conductivitat, sensibilitat i capacitat d'interactuar amb el teixit viu.

Roche ha assegurat que el grafè és un material no perjudicial per al cos, ja que una vegada feta la seva funció té facilitat a ser expulsat de l'organisme.

Merkoçi ha subratllat que el congrés té un gran interès per veure com evoluciona el desenvolupament dels biosensors, un camp emergent.

A causa de a les propietats mecàniques d'aquest material, en particular la seva flexibilitat i capacitat de detectar senyals elèctrics de cèl·lules biològiques, el grafè podria ajudar a desenvolupar una nova generació de pròtesis biomèdiques per a interaccions amb el sistema nerviós, i per la seva versatilitat química i estructural podria utilitzar-se en innovadores teràpies d'administració de fàrmacs.

Merkoçi ha posat alguns exemples d'àmbits en el qual el grafè podria millorar els biosensors com monitorar contaminants a l'aigua o l'aire, detectar bacteris en aliments o en el diagnòstic de malalties.

Per la seva banda, el professor de la Universitat Tècnica de Munic José Antonio Garrido ha ressaltat les possibilitats d'aplicar el grafè a biosensors mèdics per la facilitat per ser integrat com a plataforma d'electrònica flexible i ser biocompatible i ha apostat per ser capaços de desenvolupar una tecnologia que permeti "una comunicació bidireccional amb el teixit nerviós".

Ha afirmat que el grafè és atractiu per al desenvolupament d'implants coclears, de retina i per controlar membres robòtics, per als quals ja existeixen projectes clínics però que no tenen encara aplicació comercial.

GRAPHENE FLAGSHIP

Stephane Roche ha subratllat la importància que el congrés es faci a Barcelona perquè permet reunir experts amb les empreses productores, i ha remarcat el projecte europeu Graphene Flagship, que pretén portar la investigació sobre el grafè dels laboratoris a la societat.

L'ICN2 colidera els paquets de treball sobre espintrònica i tecnologies biomèdiques del Graphene Flagship, i Roche ha demanat que Catalunya segueixi apostant per la innovació perquè el coneixement es pugui traslladar a productes comercials.