Publicat 16/04/2016 12:20

'El Lobo' diu que ETA espera un altre moment polític per lliurar les armes i no amb el PP

El espía Mikel Lejarza 'El Lobo' y el periodista Fernando Rueda
FERNANDO RUEDA

Afirma que el jihadisme caurà gràcies als infiltrats i la coordinació internacional

BARCELONA, 16 abr. (EUROPA PRESS) -

Mikel Lejarza 'El Lobo', que va propiciar el desmantellament de la cúpula d'ETA el 1975, ha afirmat que la banda terrorista està acabada i que busca un final propici per a una simbolització pública de lliurament de les armes, en les seves pròpies paraules: "Busca un moment polític més afí a ells; no amb un govern del PP, per exemple".

Ho ha afirmat en una entrevista d'Europa Press per la publicació de 'El dosier del rey' (Roca Editorial), la segona novel·la en què el periodista Fernando Rueda el converteix en personatge d'una trama fictícia de serveis d'intel·ligència: "Estic sorprès de l'escriptor que tenim. M'agrada".

Aquest llibre està ambientat a l'Espanya de 1980: la ficció el fa seguir una presumpta traïdora entre els dos blocs de la Guerra Freda, i ho fa per ordres de la intel·ligència espanyola, tot i que sospita que ho encarreguin per desig de la CIA.

La novel·la el descriu com a rebel davant d'alguns superiors, i ell distingeix durant l'entrevista: "Sóc molt disciplinat en allò que he de fer i molt indisciplinat en com fer-ho"; en part, per sobreviure, quan es va infiltrar a ETA per a la intel·ligència espanyola i també en altres missions.

Sobre si ha rebut bé o malament la notícia de la sortida de la presó d'Arnaldo Otegi i la seva possible candidatura a lehendakari, respon que és bo i dolent: "És bo perquè veiem que s'acaben les armes", tot i que persegueixen governar i no renuncien a la independència.

Però també hi veu alguna cosa dolenta: "Ja pensem en Otegi lehendakari: girem full ràpid; en canvi, encara no girem full de la Guerra Civil", ironitza, i demana respecte a les víctimes.

La primera novel·la de Rueda amb Lejarza com a protagonista, 'El retorno de El Lobo' (2014, Roca Editorial), el situava en un altre terrorisme: una investigació sobre Al-Qaeda i Dubai poc després dels atacs de l'11-S contra els Estats Units.

Lejarza ja ha treballat contra el jihadisme --"les meves petites coses"-- i augura que se'l derrotarà perquè tot terrorisme té data de caducitat, tot i que aquest és més difícil d'afrontar i no es pot eliminar en poc temps.

Constata que els infiltrats són fonamentals per tenir informació i que Espanya "té en això agents molt bons, i és un país punter en control"; i també veu clau coordinar-se, sobre la qual cosa assegura que sí hi ha coordinació de la intel·ligència europea.

"Però hi ha interessos de fora perquè Europa es trenqui, i són els que mouen les armes, etcètera", segons Lejarza, que ho atribueix als diners més que a la ideologia.

Ara 'El Lobo' està centrat "en el món econòmic. Els diners i el poder ho manegen tot", afegeix.

JORDI PUJOL

També parlant de l'actualitat, respon sobre el procés sobiranista: "La independència catalana no s'ha frenat bé des de l'aspecte polític. La intel·ligència va fer el seu treball perfectament".

"Fa més de 20 anys teníem tota la informació de tot allò vist després. Potser no interessava", afegeix.

Recorda la informació que van recollir ell i el seu equip des de 1990 a Barcelona, on havia de desmantellar Terra Lliure abans dels JJ.OO., i deixa clar que també van informar que el llavors president de la Generalitat Jordi Pujol tenia diners a Andorra: "Ho sabíem perfectament".