El COMB proposa una vintena d'iniciatives i un pla d'acció
BARCELONA, 7 març (EUROPA PRESS) -
Més del 60% dels metges barcelonins d'entre 30 i 49 anys té bastant o molta dificultat per compaginar la vida professional amb l'atenció i educació dels fills, segons dades del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) presentades aquest dimarts.
En roda de premsa, el seu president, Jaume Padrós, ha assegurat que la conciliació és un dels "problemes" del col·lectiu mèdic pel que ha presentat més d'una vintena de propostes, i ha sostingut que ha de ser una prioritat professional, social i institucional situar-ho en l'agenda.
Malgrat que les dificultats per conciliar són igualment expressades per homes i dones, són les mèdiques les que, com ocorre en altres àmbits professionals, s'acullen majoritàriament les mesures que li llei preveu per facilitar l'atenció als fills i familiars dependents, afectant la seva carrera professional.
Un 8,6% dels metges s'ha acollit reducció de jornada o excedència amb motiu del naixement del seu fill, un percentatge que s'eleva al 40,9% en el cas de les metgesses, segons les dades del COMB, ha explicat la pediatra de la UCI de Sant Joan de Déu Iolanda Jordan.
Encara que de mitjana un 39% dels col·legiats diu tenir bastant o molta dificultat per compaginar vida professional i atenció dels fills, es dispara a més del 60% entre els quals tenen entre 30 i 49 anys, sent el màxim entre els 30 i 34, on dos terços ho assegura.
El president del COMB ha assegurat que el context actual de la professió, amb la previsió que en els propers 15 anys es jubili un terç dels professionals i l'entrada de molts joves, majoritàriament dones --són el 70% en les facultats-- amb necessitats de conciliar, obliga a abordar de manera urgent una situació que no és irresoluble.
"NO ES POT ESTIRAR MÉS LA CORDA"
El COMB ha assegurat que la precarietat laboral que afecta molts professionals, especialment als joves --la inestabilitat laboral afecta la meitat dels menors de 45 anys--, s'ha convertit en un obstacle perquè els metges puguin tirar endavant els seus projectes personals.
Padrós ha assegurat que no es pot exigir l'excel·lència del sistema sanitari si es "maltracta" els seus professionals, especialment els joves, per la qual cosa ha cridat al fet que els dirigents polítics i la societat facin un exercici de responsabilitat.
Ha assegurat que és una professió de vocació, però que aquesta no és infinita: "No es pot estirar més la corda, no es pot esprémer de forma indefinida", assenyalant que es té uns joves excel·lentment formats als quals es tracta de forma indignant.
PROPOSTES
Davant aquesta situació, el COMB ha proposada una sèrie de mesures i un pla d'acció, que ja ha enviat a la Conselleria de Salut de la Generalitat i patronals, entre les quals figuren promoure el treball per objectius i el teletreball, actuar contra la precarietat laboral i mantenir el poder adquisitiu de les metgesses embarassades.
El pla d'acció proposa establir canals de comunicació amb els agents sanitaris per abordar la conciliació, crear una Xarxa de Dones Mèdiques per assessorar, elaborar plans de conciliació com els quals s'han desenvolupat en alguns CAP i fer una enquesta entre metges joves sobre l'impacte de la precarietat.
La vicepresidenta del COMB, Elvira Bisbe, ha considerat que una millor conciliació beneficiarà l'atenció als pacients, i ha afirmat que és moment de "posar-se les piles" en aquest àmbit, per la qual cosa ha dit que també participarà al debat social de la reforma horària.