Insten els partits a "que no difamin" sobre la seva professionalitat pel Barnaclínic
BARCELONA, 28 abr. (EUROPA PRESS) -
El Comitè de Delegats Metges i l'Associació Professional del Comitè de Delegats Metges de l'Hospital Clínic de Barcelona han demanat aquest dimarts empara a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, perquè s'agilitin els tràmits d'aprovació del nou consorci que ha de gestionar el centre, i que estaven previstos per a principis d'aquest any.
Ho han fet a través del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), que està capacitat institucionalment per sol·licitar l'empara, han explicat en roda de premsa el president del Comitè, Rafael Molina, i la presidenta de l'Associació Professional, Àngels Escorsell.
Acompanyats del president del COMB, Jaume Padrós, i del metge del Clínic, Antoni Trilla, tots dos han destacat la "necessitat urgent que s'aprovi ja el consorci perquè pugui mantenir-se l'essència del Clínic", i han demanat desvincular aquest tràmit del debat sobre l'activitat del Barnaclínic, línia privada de l'hospital.
Molina ha defensat que els estatuts que s'han d'aprovar "defensen un model públic i estan sent elaborats amb la col·laboració dels professionals", i preveuen que la gestió recaigui sobre el Clínic, la Universitat de Barcelona (UB) i un grup de tres facultatius --dos metges i una infermera-- del centre.
"El fet que es tingui en compte el coneixement clínic és una cosa inèdita i molt positiva per a nosaltres", ha celebrat Trilla, que també ha concretat que els tres professionals s'elegiran mitjançant votació directa per la Junta Facultativa i el Consell d'Infermeria, i que no hauran d'estar ocupant càrrecs de gestió.
"S'ha dit que aquests facultatius formen part d'un grup d'elegits d'acord amb els interessos de la direcció, i això és fals", ha asseverat Molina, que ha precisat que només podran accedir a l'elecció els professionals amb més mèrits i millors currículums.
Escorsell ha destacat que els professionals del centre "s'han oposat a cada moment que una fundació gestionés el centre, i sempre han apostat per un consorci públic", pel que ha demanat que es respecti aquesta decisió i s'aprovi com més aviat millor.
També ha admès que "la direcció del centre no ha sabut explicar prou bé el funcionament de Barnaclínic", tot i que ha defensat que els professionals i els espais que aquest centre privat comparteix amb el Clínic estan ben diferenciats.
ACABAR AMB LES DIFAMACIONS
A més de demanar l'agilitació del Consorci, els metges han reclamat a De Gispert que insti els partits catalans a "que no difamin" sobre la professionalitat dels facultatius durant els debats parlamentaris sobre el Barnaclínic.
"Al Parlament s'han expressat opinions del tot inadequades (...) i inexactes, i evidencien la falta de rigor i d'informació en l'anàlisi efectuat per part d'alguns diputats", ha lamentat Molina, que ha destacat que els professionals del centre han defensat moltes vegades l'existència de Barnaclínic.
"Si està dins els límits que marca la llei i manté els principis ètics i deontològics exigibles, la seva existència és acceptable i útil per al Clínic", ha assegurat, i ha defensat que els recursos que s'obtenen de l'activitat privada reverteixen en la millora de les instal·lacions públiques.
El 2014, el Clínic va facturar 3,5 milions d'euros a Barnaclínic per l'ús de les instal·lacions i dels equips mèdics: "No s'ha explicat bé la separació d'activitats entre els dos centres, és veritat, però mai és tard per canviar això i obrir-nos a la societat", ha dit Escorsell.
La petició d'empara es materialitzarà aquest dimecres a les 9.30 hores, quan els representants del COMB i dels facultatius del Clínic es reuneixin amb De Gispert per traslladar-li les seves reclamacions i demandes.