Publicat 22/03/2015 11:29

Pla pilot per controlar pacients crònics complexos des de les farmàcies

Farmacia
EUROPA PRESS

Metges i farmacèutics es comunicaran a través d'un sistema de missatgeria electrònic

BARCELONA, 22 març (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut de la Generalitat iniciarà un pla pilot l'abril perquè les farmàcies catalanes facin el seguiment i control de l'adherència al tractament d'un miler de pacients crònics complexos, el que garantirà una atenció més pròxima i alleujarà la pressió assistencial dels Centres d'Atenció Primària (CAP).

Ho ha avançat a Europa Press el president del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, Jordi de Dalmases, que ha concretat que el pilot començarà a partir d'abril amb al voltant de 200 farmàcies comunitàries de 27 Àrees Bàsiques de Salut (ABS) de tot Catalunya.

El programa ha estat batejat com a PCAF i es basa en un sistema de missatgeria electrònic entre el metge d'atenció primària i el farmacèutic: "A través de la recepta electrònica podrem fer apreciacions sobre la medicació i comunicar si el pacient compleix el tractament".

El farmacèutic s'encarregarà de comprovar els efectes i contraindicacions de tots els fàrmacs que pren un pacient complex, i "farà un seguiment per garantir una correcta adherència al tractament", el que es traduirà en una reducció de les consultes al CAP i dels ingressos hospitalaris.

Seran els metges de primària els que detectin els pacients crònics complexos que podran beneficiar-se d'aquest programa, del que el pilot tindrà una durada d'un any i es preveu que pugui estendre's a tot Catalunya a partir de la primavera de 2016.

Aquest nou servei s'inclourà en la Cartera de Serveis de la sanitat pública catalana i constituirà "una eina molt important per als metges de capçalera", que comptaran amb la complicitat dels farmacèutics.

Dalmases ha destacat que el PCAF "serà una via més d'ingressos per a les farmàcies", que han patit nombrosos retards i impagats des del començament de la crisi per part de les administracions, el principal client per al sector.

"Hem de cobrar per la gestió dels medicaments, evidentment, però també cal pagar la gestió del nostre coneixement", ha afegit, i ha destacat que els apotecaris francesos tenen un sistema de pagament mixt que també retribueix les gestions que realitzen.

FARMACÈUTIC "DEL FUTUR"

Segons Dalmases, aquesta iniciativa "comença a dibuixar com serà el farmacèutic del futur, encara més pròxim i compromès amb l'efecte dels fàrmacs i l'adherència als tractaments", i amb serveis més personalitzats per als usuaris.

"El farmacèutic és el professional sanitari que millor pot fer això perquè és el que està més prop del ciutadà", tenint en compte que a Catalunya hi ha 3.300 farmàcies i el 90% de la població té un establiment a menys de 250 metres.

Amb el nou pla, els farmacèutics tindran "un protagonisme reconegut" en l'atenció a la cronicitat, un eix clau del Pla de Salut vigent a Catalunya.

Ha augurat que aquesta iniciativa ajudarà a "repensar i transformar les actuals oficines" de farmàcia, amb espais que ofereixin més privacitat per poder oferir una atenció més personalitzada.