Publicat 20/01/2016 13:54

El programa de detecció precoç de càncer de còlon s'estén al Vallès Occidental

Presentación del programa de detección precoz del cáncer de colon en Sant Cugat
EUROPA PRESS

SANT CUGAT DEL VALLÈS (BARCELONA), 20 (EUROPA PRESS)

El programa de detecció precoç de càncer de còlon impulsat per la Conselleria de Salut arribarà a 200.000 persones de la comarca del Vallès Occidental (Barcelona) d'entre 50 i 69 anys.

Així ho ha detallat aquest dimecres la coordinadora de l'Oficina Tècnica de Cribratge de Càncer-Epidemiologia Clínica de la Corporació Sanitària Parc Taulí, Maria Lluïsa Baré, en la presentació de la iniciativa a Sant Cugat del Vallès, on a partir d'aquest mes de gener ha començat a implantar-se.

A Sant Cugat disposa d'una població diana de 19.092 persones, i seguirà estenent-se en la demarcació, on va arrencar a Castellar del Vallès l'octubre passat.

El programa consisteix en una prova que detecta sang en els excrements i que es realitza amb un kit que s'aconsegueix gratis a les farmàcies adherides a la iniciativa.

Una vegada feta la prova s'entrega, al més ràpid possible, a la mateixa o una altra farmàcia col·laboradora i en pocs dies es notifica el resultat, que en cas de ser positiu "insta a fer la colonoscòpia al centre de referència del territori", ha indicat Baré.

El director sanitari dels sectors Baix Llobregat Nord, Vallès Occidental Est i Oest del CatSalut, Joan Parellada, ha destacat que només "entre un 5% i 6% donen resultats positius" i d'aquest percentatge un altre 5% es tracta d'una neoplàsia, i han estat així una taxa baixa els usuaris amb càncer de Còlon, ha matisat Baré.

5.000 CASOS A L'ANY

Parellada ha dit que es detecten 5.000 casos a l'any a Catalunya i que moren 2.000 persones, ja que es tracta d'una malaltia lenta "que no dóna senyals fins que està molt avançada".

Està previst que a final del 2017 hi hagi resultats de la implantació del programa al Vallès Occidental, una iniciativa que va començar l'any 2000 amb una prova pilot a l'Hospitalet de Llobregat.

Des de fa set anys, com ha subratllat el director de projectes i investigació del Consell del Col·legi de Farmacèutics de Catalunya, Rafael Guayta, va començar a Barcelona i que els últims anys la participació està prop del 60% "i en alguns districtes la supera", quan en els seus inicis era del 17%.