BARCELONA 11 abr. (EUROPA PRESS) -
La iniciativa europea Graphene Flagship, fundada el 2013, ha anunciat aquest dilluns la creació d'un grup de treball específic que investigarà sobre l'aplicació d'implants biomèdics fets de materials de dues dimensions com el grafè, que interactuen amb el sistema nerviós per abordar malalties com el Parkinson, la ceguesa i l'epilèpsia.
La iniciativa, pionera en el món, està liderada per l'investigador de la University of Manchester (Regne Unit) Kostas Kostarelos i pel professor Icrea de l'Institut Català de Neurociència i Nanotecnologia (ICN2) José Antonio Garrido, que han presentat el projecte en roda de premsa a Barcelona, on s'han reunit experts en aquest àmbit.
Graphene Flagship, coordinat per la Chalmers University of Technology (Suècia), està finançat per 1.000 milions d'euros per a un període de deu anys, té 150 membres de 20 països europeus i desenvolupa 15 paquets de treball sobre investigació bàsica, materials, salut i medi ambient, energia, sensors, electrònica flexible i espintrònica.
Aquest paquet se centrarà en tres línies d'investigació: implants de retina per a pacients cecs amb el nervi òptic intacte; implants corticals per monitorar l'epilèpsia, i implants en el cervell per al Parkinson i la depressió profunda, a més d'altres aplicacions en el sistema nerviós perifèric.
MÉS FLEXIBLE I BIOCOMPATIBLE
El grafè és un material bidimensional "prim fins al límit estable que existeix" perquè està format per partícules d'un àtom de gruix que cobreixen àrees molt extenses, fet que permet obtenir més informació, a més de fer que sigui més flexible que altres materials conductors.
Té més estabilitat química --menys reactiu--, és més sensible --millor conductor-- i és més "biocompatible" que altres materials, de manera que l'implant és més durador que si fos d'un altre material, segons la investigadora del Consell Superior d'Investigacions Científiques (Csic)-Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM), Rosa Villa, qui ha dit que el grafè suposa "un canvi en les interfícies neuronals del futur".
PREDIR ATACS EPILÈPTICS
En la malaltia de Parkison, aquest implant permetria reduir el tremolor dels pacients mitjançant la combinació amb fàrmacs; en epilèpsia, es monitoraria l'activitat cerebral, fet que permetria predir un atac mitjançant la transmissió d'informació a un dispositiu mòbil.
L'estimulació en el cas de la depressió profunda ajudaria a reduir l'estat depressiu del pacient, i l'implant en la retina estimularia el nervi òptic que, mitjançant una cambra, facilitaria al pacient recuperar "cert nivell de visió", segons Garrido.
Una altra aplicació d'aquest material radica en la mobilitat, ja que els implants corticals amb grafè poden traslladar la informació del cervell a un dispositiu electrònic que doni l'ordre de moure's a la cadira de rodes, segons ha exemplificat l'investigador.