Actualitzat 29/03/2017 15:08

Usuaris puntuen amb un 9,5 la detecció precoç del càncer de còlon i recte a Barcelona

BARCELONA 10 oct. (EUROPA PRESS) -

Els usuaris han puntuat amb un 9,5 de mitjana el Programa de detecció precoç de càncer de còlon de Barcelona, segons un estudi de l'Hospital del Mar, l'Hospital Clínic i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, han informat aquest dilluns en un comunicat conjunt.

El treball, publicat en la revista 'Gastroenterología y Hepatología' liderat per Andrea Burón, del servei d'Epidemiologia i Avaluació de l'Hospital del Mar, ha recollit l'opinió i les experiències de 1.189 usuaris d'aquest programa, entre el desembre del 2013 i el febrer del 2014.

Burón ha destacat que les puntuacions obtingudes a les oficines de farmàcia i l'atenció dels farmacèutics "avalen inequívocament" el seu rol dins el programa com a punt d'informació, distribució i recollida del test.

Destaca el 8,9 obtingut pel que fa a la qualitat de la informació proporcionada en general, si bé un altre aspecte no tan ben valorat va ser el mètode de preparació del còlon per a la realització de la colonoscòpia, ja que un 51,8% de les dones i un 31,7% dels homes van tenir bastantes o moltes molèsties.

El 27,1% també ha afirmat que ha tingut alguna dificultat per contactar telefònicament per accedir al servei, i un 5,6% han mostrat bastanta o molta preocupació davant d'un resultat positiu del test.

PROGRAMA DES DEL 2010

Des del 2010, Barcelona disposa d'aquest programa pilot de detecció precoç del càncer de còlon i recte en col·laboració amb les farmàcies, començant per les àrees integrals de salut Barcelona Esquerra i Barcelona Litoral Mar.

El programa s'adreça als homes i les dones de 50 a 69 anys, una franja d'edat en què la detecció precoç s'ha demostrat beneficiosa; l'any 2015, va començar la seva extensió a la resta de la ciutat, per la qual cosa a finals del 2017 aproximadament un total de 400.000 homes i dones d'aquesta edat hauran estat convidats a participar-hi.

El programa envia una carta cada dos anys als usuaris convidant-los a participar en el programa voluntàriament; les persones es dirigeixen a les farmàcies comunitàries participants i el farmacèutic els consciencia sobre la importància de fer-se la prova, n'aconsella la realització i detecta possibles motius d'exclusió.

Els participants recullen i lliuren el test de cribratge a la farmàcia i, des d'aquí, es fa arribar al laboratori de l'Hospital Clínic, que analitza la prova; si és positiva, s'informarà a la persona de la conveniència de fer una visita a la unitat de cribratge on es recomanarà una colonoscòpia per establir el diagnòstic definitiu i extirpar lesions malignes o premalignes.