Primera reunió entre el ministre Guillem Casal i el conseller Òscar Ordeig
ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 10 (EUROPA PRESS)
El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia d'Andorra, Guillem Casal, i el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Òscar Ordeig, han mantingut aquest divendres una reunió per reforçar els llaços de cooperació entre les dues institucions.
Segons ha informat el Govern andorrà en un comunicat, és la primera trobada entre els dos representants polítics des de la configuració del nou executiu català i destaca que les bones relacions entre les dues institucions permeten compartir "accions i temes d'interès comú".
Casal ha explicat que la col·laboració activa entre el Govern del Principat i la Institució de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha permès dur a terme diverses accions vinculades al sector agropecuari d'Andorra.
MARC DE COL·LABORACIÓ
Ha recordat que l'entesa amb l'entitat catalana ha estat "tan completa" que el 2022 es va signar un memoràndum d'entesa per establir un marc de col·laboració formal per dur a terme conjuntament actuacions orientades a promoure, estudiar i desenvolupar accions de recerca, desenvolupament i innovació en el sector agroalimentari.
El memoràndum preveu que aquesta col·laboració s'articuli a partir de convenis específics per a les diferents accions que es puguin acordar i emprendre entre les parts.
BENESTAR ANIMAL
Concretament, amb l'IRTA es va impulsar un estudi d'avaluació del benestar animal de totes les explotacions ramaderes bovines d'Andorra que va permetre impulsar un ajut a la bonificació al benestar animal.
L'objectiu d'aquest ajut és acompanyar les explotacions ramaderes per tal que duguin a terme millores perquè els productes carnis que es comercialitzen portin el distintiu que les identifiqui com a carns produïdes respectant el benestar animal.
Actualment, l'IRTA també treballa amb el Govern d'Andorra per ampliar el sistema d'avaluació del benestar animal a les explotacions de bestiar oví (incloses les cabres) i equí, i poder establir ajuts concrets per a aquestes explotacions.
PRODUCTES ANDORRANS
La reunió de treball, que ha tingut lloc a l'edifici administratiu del Govern d'Andorra, també ha servit per intercanviar impressions sobre els productes agrícoles que es produeixen al país.
El ministre ha explicat a la delegació catalana que l'executiu andorrà treballa per poder presentar davant la UE la sol·licitud per a la creació, el reconeixement i el registre d'una denominació d'origen protegida (DOP) per als vins andorrans que es produeixen amb el distintiu 'Vins de qualitat controlada d'Andorra' i confia comptar amb el "suport tècnic" de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI).
També han abordat "la bona col·laboració existent" en salut animal i salut vegetal entre els serveis tècnics de les dues institucions, que permeten mantenir una bona relació en els moviments transfronterers d'animals de renda i que ha de permetre que els ramaders andorrans puguin adquirir productes fitosanitaris als centres autoritzats de Catalunya.
RAMADERS D'ANDORRA SA
El ministre també s'ha ofert a la Generalitat per donar a conèixer el model andorrà de producció, transformació i comercialització de carn d'Andorra de la societat públic-privada Ramaders d'Andorra SA.
Casal ha defensat que aquest model posa en valor la raça autòctona, donant-li "valor afegit", la qual cosa suposa una característica pròpia del sistema ramader andorrà respecte a la resta de races bovines de muntanya de les regions veïnes del Pirineu.
En la trobada també han estat presentis la delegada de la Generalitat de Catalunya a Andorra, Anna Vives, la secretària d'Alimentació de la Generalitat, Rosa Cubel, el director d'Agricultura i Ramaderia del Govern d'Andorra, Josep Casals, i la directora d'Afers Bilaterals i Consulars de l'executiu andorrà, Maira López.