Publicado 16/07/2024 18:36

L'AR+I veu un "impacte positiu" en l'acord entre Andorra i la UE sobre el creixement econòmic

Lara, a l'esquerra de la imatge, i els dos economistes, durant la presentació en el Consell General
CONSELL GENERAL / SERGI PÉREZ

Andorra Recerca i Innovació (AR+I) presenta les conclusions de l'anàlisi elaborada juntament amb KSNET

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 16 jul. (EUROPA PRESS) -

El coordinador del grup d'anàlisi política d'Andorra Recerca i Innovació (AR+I), Yvan Lara, ha afirmat aquest dimarts que hi ha un "impacte positiu molt clar" de l'acord entre Andorra i la Unió Europea en el creixement econòmic del Principat.

Lara ha presentat els resultats de l'estudi d'anàlisi sobre l'impacte de l'acord d'associació Andorra-Unió Europea, segons ha informat l'AR+I en un comunicat.

Es tracta d'un projecte de recerca coordinat des d'AR+I que ha comptat amb la col·laboració de la consultora KSNET per a l'anàlisi de l'impacte econòmic de l'acord, motiu pel qual els economistes Pablo Tucat i Jorge Díaz Lanchas també han participat en la presentació.

Lara ha assegurat que a partir de totes les avaluacions d'impacte realitzades, les conclusions són "molt clares" i durant tot el període analitzat el creixement econòmic sempre seria superior al registrat en un escenari de statu quo, ha dit literalment.

Algunes de les dades mostren que el PIB del 2050 --període analitzat-- seria "un 5% superior" al que es donaria si es rebutja l'acord; les importacions creixerien gairebé un 6% per sobre del que faria en la situació actual i les exportacions serien fins a un 20% superiors.

En el cas del mercat laboral, apunten que l'acord permetria "generar més llocs de feina" i en 25 anys serien un 4,5% superior als que hi hauria si no es modifica la situació actual.

A més a més, ha assenyalat que en la majoria de casos les ocupacions generades permetrien donar feina a andorrans o residents al país, i també es preveu una repercussió positiva en els salaris.

DIVERSIFICACIÓ

D'altra banda, s'ha vist una aportació "més modesta" de l'acord quant a la seva capacitat directa per diversificar l'economia andorrana.

L'acord es considera "un instrument clau" per possibilitar la diversificació perquè la incentiva, però per aconseguir reduir significativament la dependència dels sectors tradicionals calen més accions suplementàries que aprofitin les noves normes de joc, afirma el comunicat.

Igualment, es preveu que hi hagi activitats com les financeres, la informació i comunicació o la construcció en què es noti un efecte "molt dinàmic", mentre que en d'altres la millora serà més moderada.

També s'ha advertit que sectors com les activitats administratives, els transports o l'agricultura i la ramaderia que a curt termini patiran "certes dificultats", però es preveu que a llarg termini la situació reverteixi.

OBJECTIUS

Lara ha afirmat que l'estudi perseguia dos objectius: contribuir "amb informació de qualitat" a que els ciutadans d'Andorra puguin construir una opinió fonamentada sobre una qüestió complexa com l'acord d'associació i contribuir a l'enriquiment i a la millora del debat públic sobre aquest acord.

L'investigador d'AR+I ha destacat que han centrat els seus esforços a construir un marc per debatre amb "el màxim rigor metodològic" perquè quedi protegit del soroll i les interpretacions esbiaixades i subjectives, i alhora permetre interpretacions alternatives o discrepàncies.

Els responsables de l'estudi l'han presentat aquest dimarts al matí als membres del Govern andorrà i del Consell General (Parlament), a més de la premsa, i es preveu que aquesta mateixa tarda es presenti a la ciutadania en un acte públic.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés