Publicat 11/04/2025 17:22

L'FMI destaca la solidesa econòmica d'Andorra i l'insta a impulsar reformes estructurals

El ministre Ramon Llados i el cap de la missió a Andorra de l'FMI, Rodolphe Blavy
SFGA / JAVILADOT

L'informe final de l'organisme valora positivament l'acord d'associació

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 11 (EUROPA PRESS)

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha publicat aquest divendres l'informe definitiu del 2025 sobre Andorra en el qual destaca la solidesa econòmica del Principat, si bé també l'insta a impulsar reformes estructurals davant els reptes futurs.

Segons ha informat el Govern andorrà en un comunicat, l'informe recull una estimació inicial de creixement del PIB real del 2,1% per al 2024, però les dades més recents emeses per l'organisme eleven la xifra fins al 3,4%.

La nota de premsa exposa que aquest dinamisme ha estat impulsat per l'activitat del turisme i els serveis i els resultats "sòlids" de la banca, afegint que tot i que es manté una tensió en el mercat laboral, la inflació s'ha moderat fins al 2,6% a tancament del 2024.

L'FMI considera que Andorra manté una posició macroeconòmica "sòlida", amb un superàvit fiscal sostingut, un nivell moderat d'endeutament públic i un elevat superàvit per compte corrent estimat del 15,1% del PIB del 2024.

No obstant això, adverteix que a mitjà termini l'envelliment de la població, l'impacte del canvi climàtic sobre el turisme d'hivern i l'estancament del PIB per càpita poden comprometre el creixement i tensionar la sostenibilitat fiscal.

Per aquest motiu, insta el Principat a aprofitar el context actual per dur a terme reformes estructurals "ambicioses" que permetin enfortir la resiliència i elevar el creixement potencial.

POLÍTICA FISCAL

Quant a la política fiscal, el pressupost del 2025 manté un enfocament prudent, amb un dèficit previst de l'1% del PIB, però l'FMI preveu un superàvit modest del 0,3%.

L'organisme reconeix la priorització del pressupost del Govern andorrà en àmbits com la sanitat, l'habitatge, l'educació i el manteniment del poder adquisitiu, apunta la nota de premsa.

A més a més, destaca la necessitat de concloure la reforma del sistema de pensions, davant un "increment substancial" previst del cost de les pensions a mitjà i llarg termini, alhora que recomana avançar en una reforma del sistema sanitari per controlar els costos a llarg termini i garantir el seu finançament.

SISTEMA FINANCER

Quant al sistema financer, l'informe ressalta la robustesa del sector bancari andorrà, amb nivells elevats de capital i liquiditat, i un model orientat al negoci internacional, tot i que també destaca que l'activació progressiva d'una borsa de capital contracíclic es considera una mesura "adequada" per reforçar la resiliència del sistema en un context de rendibilitat elevada.

Igualment, recomana continuar reforçant la supervisió, especialment pel que fa referència als riscos de liquiditat i a l'aplicació efectiva del marc de resolució bancària.

L'informe valora positivament l'acord d'associació amb la UE que, si és ratificat, es considera que pot impulsar la diversificació econòmica, afavorir la inversió i facilitar l'accés al mercat únic.

L'acord preveu un període de transició de quinze anys per al sector financer, per la qual cosa l'FMI recomana preparar bé aquesta transició, gestionar les oportunitats i riscos associats, i continuar avançant cap a l'equivalència reguladora de la UE en matèria de serveis financers.

L'informe també assenyala que l'exposició del sector turístic al canvi climàtic fa "imprescindible" anticipar una estratègia d'adaptació i promoure alternatives econòmiques sostenibles.

Finalment, l'organisme internacional subratlla la importància de continuar reforçant el marc de prevenció del blanqueig de capitals i finançament del terrorisme, especialment en relació amb els actius virtuals i fluxos transfronterers.

De la mateixa manera, recomana millorar encara més el sistema estadístic, especialment en referència a la cobertura de les dades econòmiques, tot i que reconeix els avenços duts a terme i expressa el seu suport a Andorra per trencar les bretxes estadístiques i enfortir la capacitat tècnica en l'àmbit de la gestió de dades.

Contador