Actualitzat 01/08/2013 17:06

El préstec audiovisual cau gairebé un 30% en les biblioteques catalanes i el de llibres puja un 6,5%

Presentación del Balance de la red de bibliotecas catalanas 2012
EUROPA PRESS

Gairebé la meitat de la població catalana té el carnet, un 8% més

BARCELONA, 1 ago. (EUROPA PRESS) -

El préstec de material audiovisual, de música i pel·lícules ha caigut un 29,1% en les biblioteques catalanes el 2012, quan el de llibres va pujar gairebé un 6,5%, segons dades aportades aquest dijous pel conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, a la presentació del balanç de l'any passat i els projectes fins al 2014.

Es tracta d'una "tendència continuada de reducció dels préstecs de material audiovisual", i la demanda s'ha desplaçat al llibre, ha indicat el director de Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat, Joan Pluma, qui ha atribuït aquest fet a la baixada un 3,3% del préstec general en aquests centres culturals.

En total, les biblioteques catalanes van prestar 16.321.772 documents l'any passat, respecte dels 16.893.659 de l'any anterior, si bé del conjunt, 10,96 milions de documents eren llibres el 2011 i l'any passat van ascendir a 11,67 milions, mentre que de material audiovisual es van prestar 3,84 milions d'unitats, front a les 4,97 milions de 2011.

El conseller Mascarell ha atribuït aquesta caiguda de la demanda audiovisual a l'auge de la pirateria, que ha vist com "un dels problemes culturals més seriosos per la falta de polítiques públiques en contra de la pirateria".

De totes maneres, ha celebrat el bon estat del conjunt de la xarxa de biblioteques catalanes --que passen el 92,69% de la població--, de les quals té el carnet un 44,4% de la població --un total de 3.368.603 d'usuaris--, fet que suposa un augment del 8% respecte a 2011.

Les 368 biblioteques del territori tenen mig miler de clubs de lectura, en els que participen 15.000 lectors, ha assenyalat, la cap del Servei de Biblioteques, Carme Fenoll, que ha presentat els nous projectes per a la temporada tardor-hivern amb els quals ha manifestat "fortes esperances de creixement".

Un de cada cinc usuaris d'aquests centres culturals han utilitzat els serveis d'accés a internet i programes d'ordinador, el que es tradueix en més de 3,5 milions d'usos de la xarxa i un increment del 13%, respecte a l'any anterior.

"La biblioteca està canviant de rol i es troba en una fase de desplegament i no de replegament", ha sintetitzat Pluma, qui ha subratllat que el conjunt de biblioteques ocupa una superfície de 320.000 metres quadrats, un 29,1% més respecte als últims cinc anys.

Com a dada curiosa, Mascarell ha remarcat que el fons de les biblioteques catalanes ocuparia 340 quilòmetres lineals, el que significa la distància entre Barcelona i Mallorca, tenint en compte que aquestes disposen de més de 13,4 milions de documents.

Com a novetat, una vintena de biblioteques catalanes de tot el territori oferiran a partir de setembre sortides culturals en autocar a equipaments culturals rellevants com el Teatre Nacional de Catalunya (TNC), Mercat de les Flors, Gran Teatre del Liceu, l'Auditori, el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), el Teatre Lliure, a més del Festival Temporada Alta i Fira Tàrrega.

Fenoll també ha anunciat el Projecte 10x10 editorials, que permetrà una trobada periòdica entre les editorials i els professionals de les biblioteques perquè els usuaris puguin conèixer de prop els projectes editorials de 36 d'aquestes empreses.

També es posarà en marxa el Premi Teresa Rovira, en homenatge a la bibliotecària de 94 anys filla de Rovira i Virgili, per reconèixer els projectes innovadors d'aquests centres.

A partir dels 12 anys existeix un descens del públic jove, per la qual cosa les biblioteques llançaran un concurs de 'Book tràilers' per a joves de 14 a 18 anys, que consistirà a presentar un vídeo de 60 segons sobre un llibre de lliure elecció.

També es posaran en marxa els plans 'Clàssics en ruta' per promoure la lectura de clàssics literaris catalans, s'impulsarà una col·laboració amb Viquipèdia, s'obrirà un cicle de debat entre biblioteques i cinema, haurà formació en prescripció literària per a bibliotecaris.

PRESSUPOST

Després de preguntar-li pel pressupost, el conseller ha assenyalat que el conjunt d'administracions van destinar l'any passat a les biblioteques 104 milions, amb una retallada pressupostària mínim que no ha concretat, i ha garantit que el sistema no s'ha ressentit d'això.

Ha assegurat que al cos de biblioteques "treballa la mateixa gent" que l'any passat la Generalitat va destinar 8,5 milions per al funcionament i personal, 10,7 milions per a obres i més d'1,6 milions per a compra de llibres, que ha dit que és un àmbit a millorar per guanyar eficiència.

El conseller ha anunciat que la Biblioteca Provincial de Girona, que es convertirà en la més gran de Catalunya, obrirà les portes el 23 d'abril del 2014, gestionada per la Generalitat i després de la inversió de l'Estat, mentre que a partir de l'1 de setembre començarà a rebre fons documentals.

Mascarell ha lamentat que el projecte de la Biblioteca Provincial de Barcelona porta 150 anys de retard per culpa de la falta de concreció històrica de l'Estat, al qual ha acusat de no donar les mateixes respostes que ha donat a ciutadans d'altres llocs: "Tenim un forat negre, una realitat no resolta".

"Al final, el conjunt del sistema es desplega sense tenir en compte aquesta biblioteca, perquè no s'està concretant res i la pregunta sol se li pot fer l'estat", ha lamentat Mascarell, qui ha afegit que no es troba a faltar la biblioteca provincial, però que si es fes evidentment podria incardinar-se en el sistema, com està previst.