L'Ajuntament confia que el prototip de codi obert arribi a 5.000 alumnes
BARCELONA, 9 febr. (EUROPA PRESS) -
L'Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest dimecres que ampliar a més centres educatius, biblioteques i centres cívics el pla pilot de l'entitat Xnet, que impulsa l'adopció d'eines digitals alternatives i de codi obert en els entorns escolars.
En una roda de premsa, la tercera tinenta d'alcalde, Laia Bonet, ha defensat una "implementació progressiva" del pla a aquests altres tipus de centres municipals amb missió formativa, perqu comencin a treballar amb el programa 'DD', amb el prototip del qual s'ha fet la primera demostració pública.
Al seu torn, el regidor d'Educació, Pau González, ha apostat per arribar a uns 5.000 alumnes en una primera fase d'ampliació i ha confiat que l'experincia de Barcelona "aviat ser replicada" a altres llocs.
La coordinadora d'Xnet, Simona Levi, ha manifestat que a partir de l'abril podran recollir les peticions d'altres centres de la ciutat que es vulguin sumar al pla, que fins ara s'ha provat a l'Escola Montseny, l'Escola ngel Baixeras i l'Institut Maria Espinalt.
L'entorn virtual d'aprenentatge 'DD' consisteix en una 'suite' amb un conjunt d'eines digitals, que es caracteritzen per estar escrites en codi obert, amb una gestió unificada i que, en paraules de Levi, "permeten el control directe de les dades i els continguts", ja que es prescindeix de grans companyies tecnolgiques.
Els responsables de les dues empreses tecnolgiques que han desenvolupat la 'suite', IsardVDI i 3iPunt, han detallat que s'ha utilitzat una suma de plataformes ja existents com Moodle, per a les aules formatives, Nextcloud com a espai collaboratiu i correu electrnic, Onlyoffice per a l'ofimtica, BigBlueButton per a les classes virtuals i WordPress per crear entorns web.
AMPLIACIÓ DEL PRESSUPOST
Bonet ha confirmat que, a més dels 140.000 euros que va destinar l'Ajuntament el 2021 com a inversió inicial, se n'han pressupostat 200.000 més per a aquest 2022 per desenvolupar la resta de la primera fase del projecte.
Ha lamentat que, amb els programes de les grans empreses, "es produeixen recolleccions massives de dades" i, atesa la situació d'oligopoli --en les seves paraules-- els usuaris no disposen de gaires alternatives de plataformes tiques i respectuoses amb la privacitat.
En el pla, també hi collaboren les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (Affac), el Consorci d'Educació de Barcelona i un grup de famílies.
Durant aquesta setmana es fan tallers oberts als professors i a les famílies, de manera gratuta, al Candrom - Ateneu d'Innovació Digital i Democrtica de Barcelona.
El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona