Actualitzat 29/11/2017 15:50

Barcelona canviarà el model d'ajuda domiciliària per avançar cap a "superilles socials"

Laia Ortiz amb Lluís Torrens
EUROPA PRESS

Començarà amb proves pilot i impulsa el canvi per millorar el servei i l'ocupació que genera

CELONA, 29 nov. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona impulsa un canvi del model del Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) per avançar cap a un model de "superilles socials" i de cures i per millorar-ne el servei, la proximitat, la sostenibilitat econòmica i l'ocupació que genera, ha explicat en roda de premsa aquest dimecres la tinent d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz.

Inicia aquesta transformació amb una prova pilot als barris de la Marina, Sant Antoni, Poblenou i Vilapicina i Torre Llobeta, on petits equips autogestionats d'una desena de professionals atendran de forma compartida grups d'uns 50 usuaris que resideixin a una zona propera, per facilitar els desplaçaments i promoure el valor comunitari.

El projecte de Vilapicina i Torre Llobeta, a Nou Barris, incorporarà un assaig addicional de millora de la integració social i sanitària, coordinat amb el Consorci Sanitari de Barcelona i el Consorci de Salut i Social de Catalunya al Centre d'Atenció Primària (CAP) Cotxeres, per analitzar el potencial d'aquest model en el seguiment de persones amb malalties cròniques.

El director de Planificació i Innovació de Drets Socials, Lluís Torrens, ha explicat que aquestes proves pilot pretenen "assajar una nova forma de provisió del servei", que permetrà valorar si efectivament es millora la qualitat del servei i les condicions laborals dels treballadors, el 97% dels quals no arriba a cobrar 1.000 euros nets al mes en 14 pagues.

200 SUPERILLES SOCIALS

Ortiz ha destacat que el concepte de 'superilla' s'associa a Barcelona a l'urbanisme, però que pot portar-se a l'àmbit social per generar vincles i sentiment comunitari, per reduir problemes com la solitud: "Si ens organitzem tots els serveis municipals i donem un valor comunitari, multipliquem".

Aquestes "superilles socials" i de cures per zones pretenen incrementar la proximitat i millorar-ne així el servei i les condicions laborals, i l'Ajuntament preveu crear entre 200 i 250 a tota la ciutat, dividint-la en àrees d'entre 6.000 i 8.000 habitants.

L'Ajuntament preveu que el nou model --ja impulsat a altres Estats-- es pugui desplegar a tota la ciutat a partir del 2019, una vegada comprovada la idoneïtat dels canvis i la funcionalitat en un marc d'atenció real, després d'una avaluació que es farà amb la col·laboració d'experts externs.

PRECARIETAT LABORAL

Aquest canvi de model implicarà que les jornades laborals s'allarguin, i així es combatrà la precarietat, i també reduirà els desplaçaments dels treballadors i en millorarà els horaris i les seves condicions, ja que amb l'anterior anaven de domicili en domicili sense lloc on descansar o trobar-se entre treballadors, i amb aquest tindran espais en els quals reunir-se.

El servei compta amb uns 4.000 treballadors, dels quals el 91% són dones, el 39% tenen un contracte temporal, el 71% són a temps parcial, i el 31% estan en situació precària per temporalitat, temps parcial i un sou baix, condicions que l'executiu municipal considera que poden canviar amb el nou model.

Ortiz ha explicat que el SAD atén al llarg de l'any unes 20.000 persones, que són usuàries una mitjana de sis anys i de les quals el 74% són dones, el 77% tenen més de 75 anys, i el 47% tenen més de 85, mentre que el 75% té reconegut o en tràmit algun grau de dependència.

Quan li han preguntat per si finalment descarten municipalizar aquest servei, com proposava BComú en campanya, ha recordat que el Govern de Colau ha encarregat informes sobre l'assumpte, però que el seu objectiu és guanyar control públic i proximitat, cosa que també s'aconseguirà amb aquest nou model.