BARCELONA, 2 març (EUROPA PRESS) -
Els arbres de fulla perenne són més competitius que els caducifolis en un context d'altes concentracions de CO2, de manera que davant d'un augment generalitzat d'aquest gas a l'atmosfera, l'expansió de boscos de pins i alzines podria reforçar-se davant d'altres com fagedes i rouredes.
Aquesta és una de les principals conclusions d'un estudi liderat pel Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf), en què s'ha evidenciat que els boscos de fulla perenne han augmentat durant les últimes dècades a l'àrea mediterrània, en detriment d'altres de fulla caduca.
Segons l'estudi, que publica la revista 'Trends in Ecology & Evolution', el procés no es produeix simplement per l'escalfament global i l'augment de les temperatures, sinó que precisa que una alta concentració de CO2 provoca una major taxa de fotosíntesis i, per tant, premia l'ús de l'aigua més eficient de les plantes.
"L'augment de la concentració del CO2 a l'atmosfera és una de les conseqüències del canvi global. Això provoca efectes sobre els éssers vius i altera el funcionament dels ecosistemes", ha assenyalat en un comunicat el professor de la Unitat d'Ecologia Global Creaf-CSIC Josep Peñuelas.
A l'estudi, també hi han participat el professor de l'Estonian University of Life Sciences, Niinemets Ülo, i el de la Universitat de les Illes Balears, Jaume Flexas. En aquest, s'hi indica que, tot i que les plantes augmenten la seva fotosíntesi a un nivell creixent de CO2, poden arribar a saturar-se davant de grans concentracions.
Els investigadors justifiquen la teoria en el fet que les fulles perennes, com que tenen un teixit estructural més fort i parets més gruixudes, alenteixen la difusió del CO2 cap a l'interior de la fulla, fet que fa que la fotosíntesi sigui més lenta.
L'esmentada difusió endarrerida provoca que el procés de fotosíntesi no se saturi tan ràpid, fet que, al seu torn, es reforça amb una major eficiència d'aquests arbres a l'ús de l'aigua.
L'estudi s'emmarca en el projecte Montes-Consolider 2009-2011, una iniciativa coordinada pel Creaf i que té un centenar d'investigadors d'onze institucions per analitzar la interacció entre els boscos i el canvi global.