Publicat 09/01/2018 19:19

El Govern central recorre un article del Reglament de Participació Ciutadana de Barcelona

Ple de l'Ajuntament de Barcelona
EUROPA PRESS

BARCELONA 9 gen. (EUROPA PRESS) -

La Delegació del Govern central a Catalunya ha interposat un recurs contenciós administratiu contra un article del Reglament de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Barcelona, han informat a Europa Press fonts de la institució.

També ha presentat un recurs contenciós administratiu contra el reglament --aprovat l'octubre-- la Cambra de Concessionaris i Empreses vinculades al Sector Públic en l'àmbit de les Infraestructures, Equipaments i Serveis Públics (CCIES), ha informat aquest dimarts 'Crònica Global'.

Fonts municipals han assegurat a Europa Press que l'Ajuntament té constància de tots dos recursos, i que n'està estudiant la repercussió sobre el reglament, que inclou la celebració d'una 'multiconsulta' anual --excepte en any d'eleccions municipals-- sobre diversos assumptes que es proposin.

En concret, els serveis jurídics de la Delegació del Govern central han presentat el recurs contra el fet que una iniciativa ciutadana de consulta que hagi aconseguit les signatures suficients sota diverses condicions no requereixi un acord del ple ni la seva aprovació per majoria absoluta.

LLEI DE BASES DEL RÈGIM LOCAL

Els seus serveis jurídics consideren que aquest article és contrari a la Llei de Bases del Règim Local, ja que estableix que aquestes iniciatives han de passar pel ple i comptar amb majoria absoluta, han destacat les mateixes fonts.

Es tracta de l'article 74.3, que estableix que, si s'han reunit les signatures vàlides suficients en diversos supòsits, el ple només podrà denegar la seva celebració si no s'adecua a l'ordenament jurídic, amb majoria simple.

Pel seu costat, CCIES ha presentat un recurs a part del reglament, perquè assegura que substitueix processos regulats i administratius per la participació ciutadana, alguna cosa que considera il·legal i inconvenient, ha afirmat en declaracions a Europa Press el seu president, Francesc Sibina.

Ha advertit que aquest aspecte del reglament genera inseguretat jurídica, que "minva el prestigi de la institució", i ha assenyalat que l'entitat ha actuat de la mateixa manera amb altres normatives quan ha considerat que perjudicaven el model i la seguretat jurídica.