Publicat 02/11/2017 14:38

El Museu Blau explora el fons marí amb material inèdit del documental 'Oceans'

Cartell de l'exposició 'Oceans, l'últim territori salvatge'
'OCEANS, L'ÚLTIM TERRITORI SALVATGE'

L'exposició proposa un recorregut audiovisual amb imatges 3D i dispositius interactius

BARCELONA, 2 nov. (EUROPA PRESS) -

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona acollirà a partir d'aquest divendres l'exposició audiovidual 'Oceans, l'últim territori salvatge', basada en imatges inèdites del documental 'Oceans' dels directors Jacques Perrin i Jacques Cluzaud, amb la intenció de "conscienciar i emocionar" al públic, ha explicat el comissari de la mostra, Óscar Vega.

L'exposició, que es podrà veure al Museu Blau del Parc del Fòrum de Barcelona fins al 14 de setembre de 2018, proposa un recorregut audiovisual pel fons marí de tot el planeta per descobrir la bellesa i riquesa dels oceans, però també per conscienciar de la importància de la seva preservació.

El comissari ha afegit que l'esperit de la mostra, que ja ha creat consciència en més de 12 milions de persones en 40 països, és reflexionar sobre "el planeta blau, una superfície inexplorada que es defineix com l'últim territori salvatge del planeta, on els animals terrestres ja no són lliures".

Per crear consciència i despertar emoció, el Museu Blau ofereix un ambient gairebé submarí en un ambient fosc i "zen" que recorda al fons marí, ha explicat Vega.

DOCUMENTAL 'OCEANS'

El públic podrà veure una selecció de les 480 hores d'imatges brutes del documental d'hora i mitja 'Oceans', que la crítica considera "el millor testimoniatge que s'ha filmat sobre el fons marí" i que va obtenir el premi César a millor documental el 2011.

El director de producció d''Oceans', Olli Barbe, ha explicat que l'elaboració de la pel·lícula va requerir set anys de treball, 75 expedicions, la participació de 500 persones i 50 milions d'euros, en un treball conjunt entre cineastes i científics.

La innovació va ser clau en el rodatge, ja que els dofins i alguns peixos com les tonyines neden a una velocitat inassolible per als bussos, i l'equip va haver d'idear noves eines i càmeres, que van transmetre noves emocions i van permetre als científics entendre millor la vida marina amb el descobriment de relacions desconegudes entre espècies.

EXPOSICIÓ INTERACTIVA

Una de les atraccions de l'exposició és una pantalla corba d'efecte immersiu que projectarà un vídeo de 15 minuts per transportar l'espectador als inicis de la formació de vida als oceans, mostrar la incipient exploració de l'ésser humà al mar i denunciar l'extinció de les espècies més desenvolupades.

L'exposició comptarà amb una ruta audiovisual de 35 minuts per 14 grans pantalles d'alta definició, dues amb imatges en 3D i amb dispositius interactius que aportaran informació bàsica i multidisciplinària sobre els oceans, amb informació sobre l'origen de la vida, el clima i els corrents, la classificació d'espècies, les amenaces humanes i les energies alternatives.

La directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Anna Omedas, ha explicat que amb aquest material tecnològic i interactiu, la mostra vol crear consciència "a partir de la fascinació" per la flora i fauna marina i volen que el públic surti amb una idea més responsable sobre el planeta.

ACTIVITATS PER A TOTS ELS PÚBLICS

A més, la mostra comptarà amb una gran tortuga naturalitzada, un 'photocall' i un espai d'activitats infantils per als nens, un públic al que el comissari vol dirigir la mostra especialment.

Els dies 18 i 19 de novembre, coincidint amb la Setmana de la Ciència, es faran tallers per conèixer la biodiversitat antàrtica i simular la tripulació d'un submarí.

El segon dissabte de cada mes, com és habitual en el museu, es projectaran pel·lícules sobre l'aventura, la navegació i el descobriment, i cada quart dijous de mes, hi haurà xerrades sobre l'actualitat científica del 'Club dels Llunàtics', amb una sessió sobre el desconegut en els oceans al gener i una sobre meduses al febrer.