BARCELONA 21 febr. (EUROPA PRESS) -
El primer edifici d'habitatge cooperatiu cedit per l'Ajuntament de Barcelona està ultimant les seves obres, amb previsió d'acabar a l'abril i que les famílies puguin instal·lar-se a partir de maig, en una finca situada al carrerPrincesa i gestionada per la cooperativa Sostre Cívic.
El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, i el director de l'Agència de l'Habitatge de la Generalitat, Jaume Fornt, han visitat aquest dimecres l'immoble, amb cinc pisos i espais comunitaris, que l'Ajuntament ha cedit per impulsar l'habitatge cooperatiu en règim de cessió d'ús per 75 anys.
Els pisos han estat adjudicats per sorteig, en una iniciativa amb suport de la Generalitat, en la qual els socis han fet una aportació inicial i abonaran una quota mensual de 480 euros per als pisos de 65 metres quadrats i dues habitacions --un d'ells és més petit, amb una habitació--, ha explicat l'arquitecte i membre de la cooperativa, Joan Barba.
Aquest model es basa que la propietat dels immobles és d'una cooperativa, però el sòl no deixa de ser públic, per la qual cosa mai es pot especular amb els habitatges, que fan servir els inquilins com si gaudissin d'un lloguer indefinit amb un preu més assequible.
MODEL INTERMEDI
Pisarello ha destacat que aquesta és una iniciativa pionera i innovadora que avança en la garantia de l'accés a l'habitatge, amb preus assequibles i un model que evita l'especulació i fomenta la gestió dels mateixos usuaris, que a més activa l'economia "a partir de criteris vinculats al bé comú".
El director de l'Agència d'Habitatge de Catalunya, Jaume Fornt, ha ressaltat que aquest és un model de tinença intermedi: "Estem acostumats a un sistema molt dual, de propietat o lloguer", i l'habitatge cooperatiu no és propietat però garanteix l'estabilitat, ha defensat, i ha apostat per seguir diversificant els règims de tinença de l'habitatge.
El regidor d'Habitatge, Josep Maria Montaner, ha destacat la importància de promoure el model de cohabitatge perquè els veïns estiguin "arrelats al barri" mitjançant aquest model, que és una solució intermèdia que fomenta la vida cooperativa i comunitària, segons ell.
El membre de Sostre Cívic David Guàrdia ha ressaltat que la iniciativa té un "efecte multiplicador" en molts altres àmbits, ja que la rehabilitació la duu a terme una empresa d'inserció, amb finançament de Coop57, i contribueix a combatre la gentrificación a Ciutat Vella.
L'Ajuntament també ha acordat la cessió d'ús de solars a les cooperatives que construiran quatre promocions de cohabitateg a la ciutat, situades en la Barceloneta, en la Marina del Prat Vermell, a Roquetes i en el Poblenou.
El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona