Actualitzat 17/05/2021 11:35

La Síndica de Barcelona alerta de "desequilibris" en l'oferta educativa de la ciutat

La Síndica de Barcelona alerta de "desequilibris" en l'oferta educativa de la ciutat.
SINDICATURA DE GREUGES DE BARCELONA

Tramita 99 queixes per l'assignació i procés d'escolarització a la ciutat en cinc anys

BARCELONA, 17 maig (EUROPA PRESS) -

La Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha alertat aquest dilluns que la planificació de l'oferta educativa de la ciutat "encara presenta desequilibris segons les zones d'escolarització", tot i que l'oferta de places global de la ciutat sempre és suficient.

En una roda de premsa aquest dilluns, Vilà ha explicat que la Sindicatura ha dut a terme una anàlisi en col·laboració amb l'Institut Català d'Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua) del funcionament del procés d'escolarització a la capital catalana.

Els darrers cinc anys la Sindicatura ha tramitat 99 queixes relacionades amb l'assignació i el procés d'escolarització a P3 i en el primer curs de l'ESO d'un total de 450 nens i adolescents, perquè algunes queixes engloben situacions que afecten més d'un menor.

Pel que fa a P3, en l'anàlisi s'ha detectat que 13 de les 29 zones d'escolarització no tenen prou places per cobrir el 100 per cent de la demanda potencial de la zona, i en algunes àrees el dèficit arriba a superar les 130 places, la qual cosa equival a més de cinc grups-classe.

"Hi ha zones determinades on l'oferta de places no és suficient ni per cobrir tres quartes parts de la població que hi resideix", ha afegit.

Quant a les places per al primer curs de l'ESO, s'han detectat 12 zones d'escolarització amb taxes de cobertura per sota del 100 per cent i dèficits d'entre 18 i 129 places, a més de tres zones on l'oferta no és suficient per cobrir ni tres quartes parts de la població.

Per això, han conclòs que l'oferta de places, tant a P3 com a primer d'ESO és suficient per respondre a la demanda potencial de la ciutat, tot i que en algunes zones hi ha un dèficit de places que pot superar el 40 per cent.

En relació amb el cost educatiu, Vilà ha assenyalat que el cost mitjà de l'escola pública és de 281 euros anuals per a P3 i de 443 euros anuals per a primer d'ESO, al qual s'han de sumar les aportacions a l'AMPA i altres despeses com ara les colònies i les extraescolars.

COSTOS DE L'ESCOLARITZACIÓ

Així, ha afirmat que l'escolarització no és gratuïta per a la majoria de famílies, perquè hi ha un conjunt de costos associats que pot diferir en quantitats de fins a 1.000 euros anuals, la qual cosa limita el dret efectiu de les famílies a accedir a una educació gratuïta.

A més, ha alertat que hi ha famílies que no coneixen el procés d'assignació de places, i ha dit que en el cas de les places d'alumnes amb necessitats especials les famílies perceben aquest procés com "menys transparent i més arbitrari".