Un grup de lladres roba per revendre i 23.000 usuaris tenen documents fora de termini
BARCELONA, 28 abr. (EUROPA PRESS) -
El Consorci de Biblioteques de Barcelona ha detectat un forat en el seu fons bibliogràfic de més d'un milió d'euros a causa de sostraccions d'un grup de lladres que roba sobretot material audiovisual per revendre al circuit de segona mà i per 23.000 usuaris que tenen documents que no han retornat i que estan fora de termini.
La Guàrdia Urbana ha obert una investigació per trobar els lladres que actuen en biblioteques i en roben sobretot pel·lícules i sèries per revendre-les a botigues i també ha imputat nou usuaris amb carnet que tenen en el seu poder documents per valor de més de 400 euros, alguns per valor de 800, han informat a Europa Press fonts coneixedores del cas.
En una entrevista d'Europa Press, la gerent del Consorci, Assumpta Bailac, ha explicat que la pèrdua de tot aquest fons bibliogràfic "té un impacte important en el funcionament de les biblioteques", tot i que ha puntualitzat que tenen 4,6 milions de préstecs cada any i 880.000 usuaris, per la qual cosa són poques les persones que cometen aquests actes incívics.
Segons una denúncia presentada davant de la Guàrdia Urbana, a la qual ha tingut accés Europa Press, la xarxa de biblioteques de la ciutat ha comptabilitzat que li falten un mínim de 59.000 documents, per un valor d'uns 700.000 euros, als quals cal sumar el material robat, sobretot audiovisual, que encara no està calculat.
De fet, amb dades de desembre del 2012, hi ha 23.227 usuaris de les 38 biblioteques de Barcelona que tenen algun document pendent de tornar entre el gener del 2007 i novembre del 2012.
Fonts pròximes a la investigació consultades per Europa Press asseguren que el valor del material sostret pot ser dues o tres vegades superior a les estimacions del consorci, ja que ara com ara el recompte del material robat no s'ha fet i es preveu per a aquest estiu.
NOU IMPUTATS
Per combatre aquesta problemàtica, com han fet de primer des del Consorci és denunciar els nou usuaris que tenen documents de la biblioteca per un valor superior als 400 euros, que han estat imputats per la Guàrdia Urbana i que els casos més greus tenen entre 15 i 30 documents valorats en fins a 800 euros.
Segons la gerent, una altra de les línies de treball iniciades per la Guàrdia Urbana ha estat contactar amb les empreses de compravenda d'objectes de segona mà per avisar-les que si compren material de les biblioteques poden ser copartícips d'un delicte, i es preveuen futures reunions.
"El motiu que desencadena que ens posem en el tema de manera més contundent és ser conscients que hi ha persones, molt poques, que han fet dels robatoris en biblioteques el seu 'modus vivendi'", ha indicat Bailac, que assegura que el principal objectiu d'aquests delinqüents són les pel·lícules i sèries de moda que arriben com a novetat.
Segons assegura la responsable del Consorci, el lladre de biblioteques es mou per totes elles, "coneix bé el seu funcionament i és un gran professional" d'aquest delicte, a més que entre ells es coneixen i actuen coordinadament.
Amb tot, preveuen reforçar la seguretat de les biblioteques amb mesures com posar el segell en un lloc més visible i controlar millor que les alarmes antirobatori funcionin correctament i xiulin quan toca, a més d'iniciar una campanya de conscienciació que els llibres "són recursos públics i són de tots".
Tot i això, Bailac no vol que per uns quants s'adoptin mesures "excessivament radicals de control de les biblioteques que perjudiquen la idea que la biblioteca és un espai obert i on tothom hi és ben acollit".