Publicat 15/11/2020 07:11

Temporada de bolets desigual a Catalunya: zones sense producció i d'altres de fins a 160 quilos per hectrea

Pla detall d'un rovelló que s'est analitzant al laboratori del CTFC, a Solsona. Imatge presa el 13 de novembre de 2020. (Horitzontal)
Pla detall d'un rovelló que s'est analitzant al laboratori del CTFC, a Solsona. Imatge presa el 13 de novembre de 2020. (Horitzontal) - Mar Martí (ACN)

Els experts reclamen la necessitat d'establir una regulació micolgica per "ordenar" la recollecció i l'accés al bosc

ACN

Solsona.-La temporada de bolets s'est desenvolupant de manera molt "desigual" a Catalunya. Hi ha zones on s'ha registrat una producció molt alta, amb xifres que poden arribar als 160 kg\/ha, mentre que hi ha altres part del país, com la Catalunya Central, on "gairebé no s'hi ha trobat res". Així s'explica el micleg del Centre de Cincia i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) Juan Martínez, que afegeix que es preveu que aquesta sigui una temporada "normal" i s'espera una producció mitjana de 60-70 kg\/ha. D'altra banda, l'investigador ha reivindicat la necessitat d'establir una regulació micolgica i creu que "tard o d'hora arribar" perqu "amb dos milions de boletaires no podem ser l'únic lloc de l'Estat on no es faci".

La temporada boletaire d'enguany es preveu que sigui "normal" i que, de mitjana, s'arribi a una producció de 60 o 70 quilos de bolets per hectrea. Tot i aix, l'investigador i micleg del CTFC Juan Martínez alerta que estan veient que les produccions són "molt desiguals" arreu del país. Segons ha relatat, la zona nord-est de Catalunya, sobretot a la Garrotxa, s'han trobat "quantitats molt importants" de bolets amb produccions que se situarien entre els 120 i els 160 quilos per hectrea. Per contra, hi ha altres zones com la Catalunya Central on la producció ha estat prcticament nulla fins fa pocs dies.Aix es deu, segons l'investigador, a la pluviometria. "Si mirem els mapes de pluja veurem que els límits de Catalunya és on ha plogut més, mentre que a la Catalunya Central hi ha hagut molta escassetat de pluges durant els mesos d'agost, setembre i octubre", apunta Martínez. De fet, l'investigador relata que a hores d'ara ja comena a disminuir la producció de bolets al Pirineu per l'arribada del fred, mentre que es comena a activar a les zones del prelitoral. Els estudis dels investigadors del CTFC també han determinat que la temporada boletaire cada cop comena més tard i s'allarga més, per Martínez admet que "el canvi climtic no ens diu que hi hagi hagut un canvi en la producció de bolets, sinó que la temporada s'ha mogut una mica". De fet, el micleg relata que antigament la temporada de bolets es donava per acabada al novembre i, a dia d'avui, "fins al febrer podem trobar produccions interessants" en algunes zones del país. La febre pels boletsEl micleg del CTFC adverteix que la massificació del bosc i el fet que cada cop hi hagi més gent que freqüenti els boscos catalans per collir bolets pot acabar sent un problema. Segons els estudis que han fet, "no hem vist que agafar els bolets pugui ser dolent per la producció, per sí que s'ha comprovat que quan tothom passa pel mateix lloc aix provoca una compactació del terreny que fa que les característiques del sl canvin i deixin de sortir algunes espcies". De fet, Martínez és partidari d'una regulació de la recollecció micolgica, tot i que admet que és un tema complex. Segons ell, "tard o d'hora" haur d'arribar perqu "a Catalunya no podem ser els únics on aquest aspecte no estigui regulat". "Haurem de veure com es fa aquesta regulació, si s'ha de pagar o no, per est clar que s'ha d'ordenar", conclou l'investigador.