BARCELONA 19 nov. (EUROPA PRESS) -
L'Ajuntament de Barcelona ha invertit 50 milions d'euros per reduir la pobresa infantil i adolescent durant el 2017, mitjançant diverses ajudes econòmiques i d'emergència social, ha explicat aquest dilluns la tinent d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz.
Ortiz ha reclamat durant la inauguració de la jornada 'La infància i l'adolescència a Barcelona', a la Generalitat i al Govern central, que situïn la infància com una prioritat d'inversió: "Si no és una prioritat pressupostària i no s'inverteix, té uns efectes clars en les oportunitats dels nens", ha informat el consistori en un comunicat.
La dotació pressupostària de 50 milions, s'ha invertit en cinc línies d'actuació, com la d'assegurar recursos a les famílies amb nens en situació de més vulnerabilitat mitjançant ajudes econòmiques extraordinàries: 17.398 nens van rebre el Fons 0-16 i 2.065 famílies monoparentals van rebre ajudes complementàries.
Les ajudes també han treballat la línia de garantir una alimentació adequada mitjançant beques menjador, o bé millorar l'accés amb equitat a les activitats d'oci educatiu i fer més assequible la guarderia municipal perquè la falta de recursos no sigui un obstacle per a l'educació de la infància desfavorida.
NOU OBSERVATORI
Durant la jornada s'han donat a conèixer els primers estudis del nou Observatori 0-17 BCN, una eina que pretén millorar el coneixement sobre la vida i els drets dels nens i adolescents, per enfortir les polítiques locals que els afectin.
Els estudis mostren com comparativament, les taxes de pobresa infantil severa i extrema a la ciutat, són menors que a Catalunya --encara que el llindar de pobresa de Barcelona és més alt--, i també mostra que entre els nens adolescents barcelonins la pobresa extrema es redueix més que la severa i moderada.
L'Ajuntament ha explicat que així i tot, la desigualtat de renda entre els nens i adolescents a Barcelona i a Catalunya és elevada, i apunta que les dades confirmen que la infància i l'adolescència són el grup d'edat econòmicament més vulnerable.
"És necessari seguir prioritzant les polítiques públiques orientades a millorar les condicions de vida i la igualtat d'oportunitats amb corresponsabilitat de totes les administracions", apunta l'Ajuntament, i especialment destaca la necessitat d'articular a escala supranacional un sistema de garantia de rendes dirigit a les situacions de pobresa que tingui especialment en compte el fet de tenir nens i adolescents a la família.
El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona