Publicado 16/07/2024 15:19

Barcelona preveu invertir 130 milions en el Pla Estratègic de Ciència i Innovació fins al 2027

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, amb els assistents a la presentació del nou pla estratègic
AYUNTAMIENTO DE BARCELONA

Collboni destaca que és "un instrument potent" quant al pressupost

BARCELONA, 16 jul. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona preveu invertir 130 milions d'euros en el nou Pla Estratègic de Ciència i Innovació 2024-2027, que inclou 5 línies estratègiques, 8 eixos d'actuació, 5 projectes tractors, 10 projectes estratègics i 46 mesures concretes.

En la presentació del pla aquest dimarts, l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha destacat que la voluntat del Govern municipal és "confirmar el que ja és un fet; el lideratge com a capital europea en l'àmbit de la ciència i la innovació".

Ha detallat que es tracta d'"un instrument potent" des del punt de vista dels recursos, atès que dobla la quantitat de pressupost assignat en l'anterior pla, i ha dit que té l'ambició de mantenir la col·laboració entre tots els agents que formen part de l'ecosistema (institucions, centres de recerca i acadèmies, entre d'altres).

L'alcalde també ha posat en valor que a l'àrea metropolitana de Barcelona hi ha 6 hubs científics, 6 parcs tecnològics, 8 universitats, 8 hospitals amb instituts de recerca, 80 centres de recerca científica, 1.350 empreses de recerca i més de 40.000 investigadors.

BARCELONA COM A CAPITAL CIENTÍFICA

El pla té com a objectiu situar Barcelona com una de les principals capitals científiques d'Europa, avançar cap a la neutralitat climàtica, ampliar i promoure la participació de les dones en l'àmbit científic i tecnològic, i contribuir a una governança pública basada en la intel·ligència artificial (IA).

Dels 130 milions d'euros invertits entre 2024 i 2027, prop de 50 aniran destinats a l'àmbit de la transferència de coneixement; 45, a la cultura científica; 20, a recerca; 13,5 a l'ecosistema; i 2, a formació.

PROMOCIÓ INTERNACIONAL

Els eixos d'actuació del pla inclouen la promoció internacional de la ciutat, atraient inversions, infraestructures, congressos, esdeveniments i reconeixements (com el Premi Hipàtia); i un Programa d'equipaments de coneixement, recerca i innovació, desenvolupat per l'Ajuntament de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), per planificar la distribució de les zones urbanes relacionades amb la ciència.

A Barcelona, s'han definit 6 àrees de coneixement, recerca i innovació: la Ciutadella del Coneixement (al parc de la Ciutadella), el Campus Diagonal-Besòs, l'Eix Diagonal Salut (amb el Nou Clínic i el Barcelona Supercomputing Center), la zona nord de la ciutat, a Collserola (amb el Vall d'Hebron Institut de Recerca i el nou CaixaResearch Institute), el 22@ i el projecte LaIndustrial+ (al recinte de l'Escola Industrial).

GOVERNANÇA PÚBLIC-PRIVADA

Un altre dels eixos d'actuació té com a finalitat establir una governança públic-privada, mitjançant la Barcelona Innovation Coast (BIC), una plataforma d'innovació i promoció de la transferència de coneixement; i una proposta d'ordenança de desgravament fiscal per a recerca i transferència, amb l'objectiu de potenciar el teixit empresarial i captar talent.

També es durà a terme el nou Programa CreaFeina Investiga, d'ajuts econòmics i es preveu convocar bianualment la Convocatòria Recerca Innovació i la Convocatòria de Recerca Jove i Emergent.

INSTITUT FRAUNHOFER

S'establirà el primer centre a Espanya de l'Institut Fraunhofer, l'organització més important de recerca aplicada i desenvolupament d'Europa, al Parc Científic de Barcelona, a través d'una aliança amb l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC).

Es vol consolidar el Barcelona Deep Tech Node com un instrument per donar suport a les start-ups del sector 'deep tech', ampliant el fons de capital de risc fins als 60 milions d'euros en 4 anys i amb el congrés Barcelona Deep Tech Summit.

També es continuaran celebrant la Biennal Ciutat i Ciència del 2025 i 2027, i la Festa de la Ciència, i potenciant programes de formació, com el Prometeus i el Pla STEAM Barcelona, a més del Barcelona International Welcome Desk (BIWD) i el Barcelona Centre Universitari (BCU) per a universitaris estrangers.

El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona


Barcelona Economies



Contingut elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona






www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés