Actualitzat 18/04/2018 14:49

Advocats catalans publiciten la llei de la segona oportunitat en constatar que està infrautilitzada

Roda de premsa sobre la llei de segona oportunitat de l'Icab i el Cicac
EUROPA PRESS

1.270 persones es van acollir a la mesura a Espanya el 2017, molt per sota d'altres països europeus

BARCELONA, 18 abr. (EUROPA PRESS) -

El Col·legi d'Advocats de Barcelona (Icab) i el Consell de l'Advocacia Catalana (Cicac) impulsen una campanya per donar a conèixer i promoure l'ús de la llei de segona oportunitat, aprovada el 2015 i que permet donar solucions a persones físiques amb problemes de greu endeutament, en constatar que el mecanisme està infrautilitzat.

Segons les xifres proporcionades pel col·legi en una roda de premsa aquest dimecres, el 2017 es van tramitar a Espanya un total de 1.270 procediments d'aquest tipus, 450 d'ells a Catalunya --el 2015 van ser 159 processos--, quan en altres països europeus les xifres són molt superiors: 180.000 casos anuals a França; 107.000 a Alemanya i 99.000 a Anglaterra.

En la roda de premsa, la degana de l'Icab, Maria Eugènia Gay, ha valorat que aquesta llei, que pot permetre l'exoneració del deute, és una "bona eina per donar una solució a problemes de sobreendeutament" de moltes persones i famílies afectades per la crisi econòmica i ha augurat que la campanya que ara llança l'advocacia per divulgar aquest mecanisme triomfarà.

La llei de segona oportunitat permet que les persones físiques amb deutes inferiors als cinc milions d'euros, tant consumidors com empresaris insolvents, puguin iniciar, amb l'ajuda d'un advocat, un procediment extrajudicial d'acord amb els seus creditors i, en última instància, obrir un procediment judicial que pot concloure amb una exoneració del deute.

Les persones que vulguin acudir al mecanisme de segona oportunitat han de reunir diverses condicions, entre elles, no haver estat condemnades en els deu anys precedents per delictes contra el patrimoni, l'ordre socioeconòmic, la falsedat documental, la hisenda pública, la seguretat social i el dret dels treballadors, i no haver-se acollit a aquest mecanisme en els cinc anys anteriors.

El president del Cicac, Julio J. Naveira, ha explicat que per millorar l'efectivitat d'aquesta llei volen difondre informació sobre el mecanisme perquè la ciutadania el conegui, proporcionar formació pràctica sobre aquest sistema als advocats a través de l'Icab i del Consell i garantir un accés igualitari, per la qual cosa proposen que els costos notarials de la fase prejudicial puguin incloure's en la justícia gratuïta.

Segons ha explicat la diputada de la Junta de Govern de l'Icab i coordinadora del grup de treball sobre la segona oportunitat de l'Icab i el Cicac, Yvonne Pavía, la campanya institucional que ara s'inicia té com a lemes 'Que els teus deutes no et vencin' i 'T'ajudem a començar de nou' amb informació a la pàgina web 'www.segonaoportunitat2018.cat' i amb una guia per a l'advocacia amb les dades principals sobre l'aplicació de la llei.

OBSERVATORI

El diputat del Col·legi d'advocats de Girona i també coordinador del citat grup de treball, Martí Batllori, ha explicat que estan impulsant la creació d'un observatori per recollir tota la informació estadística sobre l'ús d'aquesta llei davant la falta de dades sobre la situació actual.

L'observatori serà una eina disponible per a les administracions i la ciutadania que preveu fer un seguiment detallat dels casos de segona oportunitat i de com s'està aplicant a Catalunya: cost, funcionament, durada, participació dels diferents professionals, entre altres.

TORNAR A VEURE "LA LLUM"

Alexandra Colomina, empresària que es va acollir al mecanisme de segona oportunitat, ha explicat el seu cas, en el qual la seva empresa, un centre de formació, va deixar de ser rendible a causa de la crisi econòmica i va entrar en una espiral de deutes econòmics.

Llavors es va acollir a aquest mecanisme en el qual els seus advocats l'han ajudat a desgranar i afrontar els seus deutes, que arribaven als 350.000 euros i en un termini d'uns deu mesos va aconseguir una exoneració, després de tancar la seva societat: "El meu procés ha estat àgil i pràctic. Pots tornar a veure la llum".

"Els deutes afecten el teu dia a dia, un fracàs és molt dur. Tens una motxilla que no te la pots treure de damunt", ha lamentat Colomina, que ha destacat que després d'aquest procés va poder treballar sense que li embarguessin la nòmina i que posteriorment ha impulsat un negoci de consultoria que estarà operatiu el mes vinent.