Guillermo preveu baixades de tipus per "mitjans o finals" de 2024
BARCELONA, 27 des. (EUROPA PRESS) -
El director d'Estudis i Economia de Foment del Treball, Salvador Guillermo, ha emmarcat l'impost a la banca i a les energtiques en "situacions de crisis" i ha demanat no allargar-lo.
Així ho ha defensat en roda de premsa aquest dimecres per presentar l'Informe de Conjuntura Econmica de l'últim trimestre al costat del president de la Comissió d'Economia i Fiscalitat de Foment del Treball, Valentí Pich.
El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha anunciat la prrroga d'un any més de tots dos gravmens i ha modificat el de les energtiques perqu es puguin deduir inversions estratgiques.
Guillermo ha defensat que "es vagin reduint", en un context de debilitament de la inflació, i ha exigit una fiscalitat competitiva i alineada amb els pasos europeus.
Ha criticat la "percepció que encara hi ha marge per pujar impostos" amb l'objectiu de sanejar els comptes públics i ha alertat que aix llastrar creixements futurs.
Ha valorat que a Espanya la pressió fiscal és més baixa que en altres pasos europeus "no perqu els espanyols no paguin impostos, si no perqu alguns espanyols no paguen el que han de pagar".
POLÍTICA MONETRIA
La patronal catalana ha augurat un "procés de desacceleració econmica en els prxims mesos", especialment rellevant a Europa.
Sobre la inflació, ha afirmat que "es tancar una mica més baixa l'any 2023 que l'any 2022", si bé no assolir nivells prxims al 2% fins l'any 2025, ha afirmat.
Ha previst baixades de tipus d'inters a partir de "mitjans o finals" de 2024 davant la moderació de la inflació, que siguin successives i no en pocs mesos.
Si bé ha considerat que "el malalt ja est estabilitzat o en vies d'estabilitzar-se", ha opinat que --en les seves paraules-- els reguladors voldran veure que les seves constants vitals perduren abans de retirar el tractament.
COMPETITIVITAT
Guillermo ha alertat de la "prdua de competitivitat via preus" d'Espanya, que ha atribut a una reducció menor dels avanos de l'IPC en la comparativa amb el conjunt europeu i a un augment dels costos laborals.
"Els nostres preus creixen més que els dels nostres competidors, i aix el que far és dificultar les nostres vendes i facilitar les seves", ha illustrat.
Davant d'aquesta situació, ha destacat la reducció de les exportacions de béns i serveis i ha recordat que el sector exterior anteriorment havia sigut un factor "molt potent de creixement".
També ha instat a incrementar la productivitat, que ha recordat que l'any 2023 ser negativa perqu ha crescut més la contractació que el producte derivat del treball.
CATALUNYA
Preguntat pel model de finanament per a Catalunya, Guillermo ha defensat revisar-lo i saber "en qu es conforma aquesta singularitat" de la qual va parlar el president de la Generalitat, Pere Aragons, aquest dimarts.
I sobre els Pressupostos de 2024, ha reiterat que la patronal no té coneixement sobre el conjunt dels comptes, si no que ha pactat mesures que esperen que s'incorporin en el projecte governamental amb l'Executiu catal i els sindicats: "Si no, reclamarem".