Publicat 31/10/2024 06:58

AMP.- Sabadell aconsegueix un benefici rècord de 1.295 milions d'euros fins a setembre i guanya un 25,9% més

Archivo - Arxivo - Edifici del Banc Sabadell, a 1 de febrer de 2024, en Sant Cugat del Vallés, Barcelona, Catalunya (Espanya).
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

MADRID 31 oct. (EUROPA PRESS) -

Banc Sabadell va guanyar entre gener i setembre un 25,9% més que en el mateix període de l'any anterior, aconseguint així una xifra rècord de benefici de 1.295 milions d'euros i pràcticament igualant en nou mesos el benefici de tot 2023, segons destaca en la nota de premsa remesa aquest dijous a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

L'entitat afirma que aquest resultat es basa en el bon comportament del marge d'interessos, en l'increment de volums, de la inversió en empreses, pimes i particulars, així com la positiva evolució de la qualitat d'actius, que ha conduït a una reducció de les provisions i a una millora del cost de risc total.

En concret, el marge d'interessos va ascendir fins als 3.746 milions d'euros després de créixer un 6,7% interanual, impulsat principalment per un major rendiment del crèdit i un alça dels ingressos de la cartera de renda fixa; alhora que les comissions netes es van situar en 1.010 milions d'euros, amb un descens del 3,6% interanual, però "mantenint-se dins del rang previst".

Fruit d'això, els ingressos del negoci bancari (marge d'interessos més comissions netes) es van elevar fins als 4.756 milions d'euros entre gener i setembre de 2024, un 4,3% més en termes interanuals.

Els costos totals es van col·locar en 2.307 milions d'euros en els nou primers mesos de l'any, la qual cosa representa un increment del 3,4% interanual després d'anotar despeses de reestructuració de TSB. Els costos recurrents, que no tenen en compte elements extraordinaris, pugen un 2,5% interanual.

D'aquesta manera, el marge recurrent (marge d'interessos més comissions menys costos recurrents) va créixer un 6,1% interanual, fins a situar-se en 2.470 milions d'euros a tancament de setembre, mentre que la ràtio d'eficiència va millorar 2,3 punts percentuals enfront del mateix període de l'exercici precedent, fins a col·locar-se en el 48,6% en el tercer trimestre de 2024.

Quant a les provisions totals, van descendir un 17,7% interanual, fins a 561 milions d'euros al setembre. Aquest descens es recolza, principalment, en la millora del perfil de risc de crèdit en tots els segments del Grup Banc Sabadell i a les menors dotacions realitzades per a immobles.

Banc Sabadell va registrar d'aquesta forma una nova millora del cost de risc del crèdit, que ja se situa en 31 punts bàsics a tancament de setembre, mentre que el cost de risc total del grup es va col·locar en 44 punts bàsics al final del tercer trimestre.

L'entitat ha elevat la seva rendibilitat, mesurada en termes de RoTE, en 296 punts bàsics en termes interanuals, fins a situar-se en el 13,2% a tancament de setembre. En el que va d'exercici, Banc Sabadell ha millorat el seu RoTE en 174 punts bàsics, després de tancar 2023 en l'11,5%.

Al tancament del passat mes de setembre, la ràtio CET1 'fully loaded' es va situar en el 13,8%, la qual cosa implica un increment de 32 punts bàsics en el trimestre i de 59 punts bàsics pel que fa al tancament de 2023. Sabadell ressalta que aquesta ràtio incorpora ja el pay-out del 60%. La ràtio de Capital Total es va col·locar en el 18,84% a tancament de setembre de 2024, i el MDA buffer es va situar en 485 punts bàsics.

BALANÇ

Sobre l'evolució del balanç, l'entitat destaca que el seu crèdit viu va presentar un creixement de l'1,8% interanual fins a setembre, amb un saldo de 154.364 milions d'euros, on destaca fonamentalment l'increment del crèdit a empreses, pimes i particulars.

La producció de crèdit a empreses a Espanya, és a dir, el finançament a mitjà i llarg termini més les línies de crèdit, va ascendir a 11.413 milions d'euros entre gener i setembre, la qual cosa suposa un increment del 26% pel que fa al mateix període de l'any anterior.

Així mateix, l'activitat hipotecària va créixer un 34% en els nou primers mesos, fins a 3.126 milions d'euros, mentre que només en el tercer trimestre, es van concedir hipoteques per 1.618 milions d'euros, un 82% més enfront del mateix període d'un any abans i un 8% pel que fa al trimestre immediatament anterior.

La concessió de crèdit al consum experimenta un alça del 17% entre gener i setembre respecte al mateix període de l'any anterior, després de concedir-se 1.856 milions d'euros, mentre que la facturació de targetes va avançar a un ritme del 7% interanual, fins a 18.470 milions d'euros a tancament de setembre. El volum de les operacions realitzades amb TPVs es va incrementar un 9%, fins a 44.782 milions d'euros.

Pel costat del passiu, els recursos de clients gestionats per Banc Sabadell, tant dins com fora de balanç, van créixer un 3,4% interanual, i a tancament de setembre, totalitzaven 208.249 milions d'euros. Els recursos de clients en balanç van ascendir a 163.468 milions d'euros al setembre, un 0,9% més, mentre que els recursos fora de balanç es van col·locar en 44.781 milions d'euros, amb un alça del 13,8% interanual.

QUALITAT CREDITICIA

Així mateix, Sabadell assenyala que la seva ràtio loan to deposits (que mostra la proporció entre préstecs i dipòsits) es va situar en el 95,2% en el tercer trimestre, mentre que la ràtio de cobertura de liquiditat (LCR, per les seves sigles en anglès) va aconseguir el 209% a tancament de setembre, amb una xifra total d'actius líquids de 62.080 milions d'euros.

El saldo d'actius problemàtics es va reduir en 775 milions d'euros en els últims dotze mesos, fins a tancar setembre amb un saldo de 6.155 milions d'euros, dels quals 5.283 milions són préstecs dubtosos i 872 milions d'euros són actius adjudicats. La ràtio de morositat es va situar en el 3,14% al setembre, per sota del 3,21% del trimestre anterior i que compara amb el 3,54% del tercer trimestre de l'exercici precedent.

EVOLUCIÓ DE TSB

TSB va registrar un benefici net individual de 59 milions de lliures en el tercer trimestre, un 44,7% més en la comparativa trimestral, i de 138 milions de lliures entre gener i setembre, la qual cosa equival a un descens del 9,5%.

Així, la contribució positiva als comptes del Grup Banc Sabadell es va elevar a 73 milions d'euros en el tercer trimestre, un 48,7% més en taxa trimestral, i a 168 milions d'euros en els nou primers mesos, un 4,3% més que en el mateix període de 2023.

El marge d'interessos va descendir un 7% interanual, fins a 730 milions de lliures (871 milions d'euros), i les comissions netes van baixar un 11,6%, fins a 70 milions de lliures (83,5 milions d'euros).

Sabadell assenyala que els resultats del trimestre mostren "elements extraordinaris" entre els quals es troben els costos de reestructuració i la sanció imposada per la FCA per un "tracte injust" a clients vulnerables o en risc de vulnerabilitat, en la investigació de la qual es va cooperar plenament i es va posar en pràctica ràpidament les mesures de contingència necessàries. No obstant això, l'entitat estaca que aquests 'one offs' previstos "s'han vist compensats per recuperacions d'assegurances".

Pel que fa a l'activitat comercial a TSB, Sabadell assenyala que es va registrar un creixement del 24% interanual en la nova concessió d'hipoteques en els nou primers mesos de l'any, la qual cosa permet que el saldo d'hipoteques en balanç tanqui pla (-0,2%) respecte a un any abans.

REMUNERACIÓ A l'ACCIONISTA

Sobre remuneració a l'accionista, recorda el seu compromís de lliurar en 18 mesos uns 2.900 milions d'euros amb càrrec als resultats de 2024 i 2025, la qual cosa equival a al voltant del 30% del valor de Sabadell a Borsa. A més, l'entitat ha actualitzat les seves previsions de rendibilitat, que té previst mantenir per sobre del 13% en 2024.

El passat 1 d'octubre, l'entitat va pagar un dividend en efectiu de 0,08 euros per acció (429 milions d'euros), la qual cosa representava "amb prou feines un 15%" del total previst per al període, en el qual s'abonaran almenys 0,45 euros per acció més.