MADRID 10 nov. (EUROPA PRESS) -
L'Associació de Diplomtics Espanyols (ADE), la majoritria entre la carrera diplomtica, s'ha pronunciat aquest divendres sobre l'acord d'investidura PSOE-Junts per advertir que es podria soscavar la competncia exclusiva de l'Estat en matria de política exterior.
En un comunicat, manifesta "preocupació" per la inclusió en l'acord segellat entre el PSOE i Junts a Brusselles d'"una clusula d'ampliació de la participació directa de Catalunya en les institucions europees i altres organismes i entitats internacionals".
En aquest sentit, adverteix que, "igual que la recent proposta de creació d'un cos d'Acció Exterior i Unió Europea de la Generalitat de Catalunya, pot soscavar la competncia exclusiva de l'Estat en matria de relacions internacionals" establerta per la Constitució.
L'ADE recorda que "a la carrera diplomtica se li encomana la representació d'Espanya a l'exterior i que en compliment d'aquesta missió els diplomtics defensem els interessos del conjunt d'Espanya i dels espanyols a l'exterior".
D'altra banda, manifesta "incomprensió" pel fet que en el text es consideri que les "diverses resolucions d'organismes internacionals, com el Grup de Treball de Detencions Arbitrries, el Comit de Drets Humans de les Nacions Unides, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, el Tribunal Europeu de Drets Humans o l'Assemblea Parlamentria del Consell d'Europa" han tingut una "incidncia política rellevant".
En aquest sentit, recorda que els diplomtics han treballat des del 2017 seguint les instruccions dels successius governs "per explicar i defensar els fonaments del nostre rgim democrtic i del nostre estat de dret a la UE i en els organismes multilaterals, davant la campanya internacional de desprestigi encoratjada contra Espanya per l'independentisme" i esgrimeix que aquesta tasca "s'ha fet amb notable xit". "Els diplomtics la reivindiquem amb legítim orgull", recalca.
L'ADE s'ha limitat a comentar, segons ha explicat, els aspectes que consideren que afecten els diplomtics i per tant els concerneix com a organització de carcter sindical. En aquest sentit, ja dimecres havia avanat en una comunicació als seus socis que no es pronunciaria sobre la llei d'amnistia.
La Junta Directiva de l'ADE, que representa el 65% dels diplomtics, va explicar que havia arribat a la conclusió que com a "associació de carcter apolític" no li correspon posicionar-se "en qüestions relacionades amb el debat polític" a Espanya ats que els seus associats "tenen opinions diverses".