Publicat 01/01/2020 11:22

El BSC preveu rebre a l'octubre els primers components del supercomputador Marenostrum 5

Supercomputador Marenostrum
BSC-CNS - Archivo

Tindr una plataforma experimental per provar xips europeus

BARCELONA, 1 gen. (EUROPA PRESS) -

El Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) preveu acabar al febrer les obres del nou edifici per allotjar el Marenostrum 5, i rebre a l'octubre els primers components del nou supercomputador.

A un any de la seva posada en marxa, el 31 de desembre de 2020, el director associat del BSC, Josep Maria Martorell, ha explicat a Europa Press que tot est concursat i en marxa, després que a mitjan desembre s'aprovés obrir el concurs de la subestació elctrica per proveir el supercomputador.

Martorell ha dit que l'edifici nou --darrere de la Torre Girona-- estar llest al febrer, mentre que l'espai que allotjar el superordinador --el site-- s'acabar durant el segon semestre de 2020, i la subestació elctrica, a la fi de 2020.

Quant al supercomputador, ha remarcat que la Comissió Europea acaba d'obrir-ne el concurs, que és un procés llarg que acabar al voltant de juliol, per la qual cosa, si es resol en aquest mes, "cap a octubre podrien arribar els primers components" del Marenostrum 5.

Ha explicat que, igual que el Marenostrum 4, el nou superordinador ser un sistema compost amb mquines de diferents arquitectures computacionals, per la qual cosa es comenar a construir enguany i anir rebent components fins el 2025.

La inversió del Marenostrum 5 és d'uns 220 milions d'euros, dels quals 110 els aporta la Unió Europea i l'altra meitat l'Estat, la Generalitat i altres pasos que van recolzar la seva candidatura --Portugal, Turquia i Crocia--, dels quals 150 és a la compra de la mquina i 70 a fer-la operar fins a 2025.

INICIATIVA EUROPEA

Josep Maria Martorell ha explicat que el Marenostrum 5 és un dels tres computadors pre-exascala, al costat del finlands i l'itali, dins de la iniciativa europea EuroHPC que pretén tenir superordenadores competitius i promoure el desenvolupament de tecnologia de computació europea.

Aquesta iniciativa europea destina 800 milions d'euros en el període 2019-2020, una quantitat que Martorell considera "un marc pressupostari adequat" i de la magnitud de competidors com els Estats Units i la Xina.

Segons Martorell, Europa "ha perdut el tren" en els últims temps en la producció de tecnologia de computació prpia, que no és infinitament rellevant per a supercomputadores per sí té conseqüncies per a la seguretat i la indústria, i que amb aquesta iniciativa vol recuperar terreny per garantir la sobirania tecnolgica.

PLATAFORMA EXPERIMENTAL

A diferncia dels altres dos superordinadors, el de Barcelona tindr a més una plataforma experimental, Marenostrum Experimental Exascale Plattform (MEEP), amb una dotació de 10 milions d'euros, perqu investigadors i empreses europees puguin testar xips.

Martorell ha afegit que ha estat "molt important" ser els únics dels tres supercomputadors amb aquesta plataforma, que permetr provar en un entorn real els xips produts a Europa.

El projecte s'inicia enguany i durar tres anys, per la qual cosa Martorell confia que el 2022 es podr "provar massivament" tecnologia europea.

"Si hem fet bé la feina, en el Marenostrum 6 una part de la tecnologia estaria desenvolupada a Europa", no com passa fins ara, ha dit.