Actualitzat 19/05/2013 13:16

CiU demana permetre als ajuntaments embargar deutors de tributs municipals

MADRID 19 maig (EUROPA PRESS) -

El grup parlamentari de CiU ha registrat al Congrés una proposició no de llei en la qual demana al Govern central que modifiqui la normativa vigent per autoritzar els ajuntaments a fer embargaments de propietats de persones que tinguin pendent de pagament tributs municipals, per superar els problemes que planteja l'actual legislació, que limita al terme municipal aquesta capacitat.

Segons consta en la proposta, que recull Europa Press i que serà debatuda a la Comissió d'Economia, la Llei General Tributària limita l'embargament que poden practicar els ajuntaments per recaptar deutes en període executiu dins del seu àmbit territorial.

A més, la Llei d'Hisendes Locals, del 2004, estableix que són els òrgans competents de la comunitat autònoma o de l'Estat els que han de fer-se càrrec d'inspeccions o recaptacions executives que hagin d'efectuar-se fora del territori de l'entitat local.

"Aquesta regulació impedeix optimitzar la capacitat de recaptació dels ens locals", argumenten els nacionalistes catalans, que assenyalen que també la Direcció General de Registres i del Notariat ha ratificat la impossibilitat del recaptador municipal per ordenar l'embargament d'un immoble o d'un compte bancari fora del seu terme municipal.

MILLORAR L'EFICÀCIA I EFICIÈNCIA FINANCERA

Així, amb l'objectiu de "perfeccionar la normativa actual per tal de millorar l'eficàcia i eficiència financera de les administracions públiques", CiU proposa estendre la capacitat de retenció o embargament dels comptes bancaris o béns corresponents als deutes municipals, amb independència de si es troben situats en el mateix territori municipal o no.

Per a això, demana a l'Executiu que modifiqui la Llei General Tributària i la Llei d'Hisendes Locals per permetre que les accions de recaptació executiva que portin a terme els ajuntaments en "l'exercici de les seves competències i en relació amb tributs i ingressos de dret públic propis" puguin tenir efecte a tot el territori de l'Estat.

Així, les corporacions locals haurien de poder "practicar l'embargament de béns i drets dels deutors d'acord amb l'ordre de prelació establert i en quantia suficient per cobrir els deutes en via executiva, independentment del territori on els esmentats béns o drets es trobin situats".