Una advocada especialista: "És una situació extrema de violència contra les dones"
BARCELONA, 12 abr. (EUROPA PRESS) -
Teodora del Carmen Vásquez, salvadorenca que ha complert gairebé 11 anys de presó al seu país condemnada per matar el seu nadó el 2007 en tenir un avortament involuntari, ha explicat que va ser sentenciada a 30 anys per homicidi quan va tenir un part en el qual el seu fill va morir: "Sempre he estat innocent i mantindré la meva innocència".
En una roda de premsa al Col·legi d'Advocats de Barcelona (Icab), Vásquez ha explicat el seu cas com a exemple de la situació de moltes dones a El Salvador, on l'avortament és il·legal en qualsevol supòsit, ja que les penes són de 30 anys de presó per homicidi.
Ha relatat que el 13 de juliol del 2007 va donar a llum de forma precipitada al col·legi on treballava, sense ajuda mèdica, ja que els serveis d'emergències no van arribar a temps, i que la policia la va detenir per homicidi en trobar el fetus.
"Quan la policia va arribar, em van capturar perquè l'havia matat", ha explicat --encara que defensa la seva innocència--, i assegura que va estar hores en comissaria i que va patir vexacions fins que la van portar a la maternitat per ser atesa.
Després del procés judicial, la van condemnar a 30 anys per homicidi agreujat per parentiu, sense haver pogut tenir un advocat que la representés per no poder pagar-lo.
Sobre aquesta decisió, ha relatat: "A la presó vaig plorar, vaig patir molt però també vaig reaccionar: em vaig dir que jo seria a la presó però que la presó no seria en mi".
Una vegada empresonada va rebre l'ajuda de l'associació de l'Agrupació Ciutadana que van treballar per l'indult, per la qual cosa, després d'un llarg procés, ha estat posada en llibertat el 15 de febrer, encara que ella lamenta: "La meva innocència no ha estat comprovada. Jo sóc la dona que va matar el meu fill per al meu país".
Teodora del Carmen Vásquez ha assegurat que les dones acusades d'aquest delicte són perseguides en les presons i que actualment hi ha 25 empresonades; moltes, molt joves: "Demano a El Salvador que tregui aquestes dones i acceleri els processos de commutació".
"Tots els éssers humans tenim dret a una segona oportunitat i a prendre decisions sobre els nostres propis cossos", ha valorat.
ADVOCADA ESPECIALISTA
"El sistema de justícia s'ha acarnissat amb aquestes dones", ha relatat l'advocada especialitzada a defensar aquests casos, Bertha del León, que defensa molts casos de dones acusades i condemnades per avortar o perquè els seus nadons van néixer morts.
Per a Bertha del León, es tracta d'una situació extrema de violència contra les dones", en la qual en molts casos s'obvien les proves científiques i es resol conforme a prejudicis i dogmes, i no conforme a la Constitució i la llei.
La vicepresidenta de la Comissió de Justícia Penal Internacional i Drets Humans de l'Icab, Erika Torregrossa, ha apuntat que el cas de Teodora del Carmen Vásquez no és un cas aïllat: "Ens esglaia".
Ha dit que des del 1997 està prohibit l'avortament sota cap circumstància després d'una reforma del Codi Penal, ja que abans estava permès en cas de risc per a la dona, malformació o violació: "Per a una mentalitat europea del segle XXI és inconcebible".
Torregrossa ha subratllat que lluitar pels drets d'aquestes dones és una obligació moral i legal i que "no es tracta de solidaritat, es tracta de drets humans".