GIRONA 30 nov. (EUROPA PRESS) -
El president de CEDE i de la Caixa, Isidro Fainé, ha assegurat que la internacionalització continua sent una de les "assignatures pendents" de moltes petites i mitjanes empreses que, de fet, suposen gran part del teixit productiu espanyol.
Fainé ha apuntat que les grans oportunitats actualment estan a l'Europa de l'est o en zones del nord d'Àfrica i l'Amèrica llatina. "No cal tenir complexos de sortir a l'exterior", ha comentat durant la conferència de clausura que ha ofert a l'Auditori de Girona, amb motiu del tancament de la III Trobada de Directius CEDE.
"És fàcil dir-ho i difícil fer-ho", ha reconegut, però ha animat les empreses a no tenir por i a aprofitar la situació de crisi actual per obrir mercat i fer-se un forat en el comerç exterior.
A manera d'exemple, Fainé ha apuntat que les empreses de l'Íbex-35 tenen més de la meitat del seu negoci a l'estranger. Concretament el 64% del seu mercat, i sobretot a països de fora de l'OCDE. Abertis o Criteria, serien dos exemples concrets, ja que totes dues obtenen de fora el 50% dels seus ingressos.
"Algunes d'elles són referents internacionals en el seu sector, només cal mirar Telefónica, que ha passat del lloc 23è a estar entre les quatre primeres empreses de telecomunicacions del món", ha dit. "Aquestes empreses han vençut les inèrcies i gaudeixen de solidesa i prestigi", ha destacat.
Així i tot, Fainé ha insistit que la internacionalització encara continua sent una de les assignatures pendents per a moltes empreses espanyoles. "Així, un nombre de clients més gran ens farà més robustos i estables, millors en qualitat i competitivitat", ha reconegut.
INVERSIÓ BANCÀRIA
En relació amb les declaracions de la ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, el president de La Caixa ha reconegut que Espanya està en "un moment difícil", però ha assegurat que "ens en sortirem, i ens en sortirem bé", ja que "el pitjor ja ha passat".
Salgado, ha assegurat que Espanya complirà els objectius i que reduirà el dèficit, i respondrà així els dubtes que havia plantejat Brussel·les sobre la situació econòmica espanyola. "La cosa més important és aconseguir els objectius i complir els terminis", ha concretat.
La ministra ha comparat aquestes dades amb les d'Irlanda, on l'aportació de l'estat en capital ha estat del 20% del PIB, mentre que els 10.581 milions d'euros que ha aportat Espanya només representen l'1,1% del PIB.
Unes xifres a les quals ha fet referència el president de Deloitte, Fernando Ruiz, que ha afegit que la inversió de capital amb intenció de capitalitzar els seus bancs és del 15% al Regne Unit i del 12% als Estats Units.