Publicat 07/01/2024 11:33

El Govern central aposta per un pacte per "la 'conllevancia' de les identitats lliures" respecte a Catalunya

Archivo - El secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, Rafael Simancas, i el ministre de la Presidncia, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Simancas es queixa que la dreta agiti la mesura com un nou "apocalipsi", després de fer el mateix amb la covid i l'economia

MADRID, 7 gen. (EUROPA PRESS) -

El secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, Rafael Simancas, afirma que un dels principals reptes que afronta el nou Govern central és el de la convivncia territorial, que implica un "pacte per les identitats lliures" en referncia a la política cap a Catalunya.

Així ho ha indicat en un article en la revista 'Temas', dirigida pel president del CIS, José Félix Tezanos i de la qual Simancas és sotsdirector, que ha estat recollit per Europa Press.

Simancas enumera diverses prioritats de l'Executiu espanyol com la justícia social, la millora en la qualitat de l'ocupació, habitatge digne i sanitat eficient. En referncia a Catalunya assenyala que el repte "ser el de la convivncia territorial, consolidant el dileg i el pacte per la 'conllevancia' de les identitats lliures i per al funcionament de cada engranatge de l'Estat que ha de servir amb democrcia i amb eficcia a l'inters del conjunt".

El concepte de "conllevancia" aplicat al conflicte territorial amb Catalunya el va encunyar en els anys 30 del segle passat el filsof José Ortega i Gasset, que sostenia que el problema catal no es pot resoldre i només es pot aspirar a "comportar", segons va afirmar en un discurs davant les Corts sobre l'Estatut de Catalunya, el 1932.

"Doncs bé, senyors; jo sostinc que el problema catal, com tots els que se li assemblen, que han existit i existeixen en altres nacions, és un problema que no es pot resoldre, que només es pot comportar, i en dir aix, consti que no vull dir només que els altres espanyols ens hem de comportar amb els catalans, sinó que els catalans també s'han de comportar amb els altres espanyols", va assenyalar el filsof llavors.

En el mateix discurs assenyalava que hi ha catalans que volen viure separats de la resta d'espanyols "i aquest és un problema que no es pot resoldre, sinó 'conllevar'", segons insistia. Deia, a més, que és un fet que existeixen catalans que pensen d'aquesta manera, per també "hi ha molts espanyols que senten Catalunya com un ingredient de la Histria d'Espanya".

Pensava, per tant, que "el problema catal" és "perpetu", és a dir "que hi ha estat sempre, abans que existís la unitat peninsular i hi continuar sent mentre Espanya subsisteixi".

En el seu article, el secretari d'Estat no aporta més detalls que expliquin en qu consisteix la seva idea de la "'conllevancia' de les identitats lliures".

L'AMNISTIA SER LEGÍTIMA DESPRÉS DE PASSAR PEL CONGRÉS

D'altra banda, en l'article en la revista Temas, Simancas rebutja que l'aprovació de la llei d'amnistia que beneficiar els implicats en el procés independentista a Catalunya, suposi un "apocalipsi" com, al seu parer, intenta fer creure la dreta.

"Les acusacions sobre l'arribada de l'apocalipsi de la m dels governs d'esquerra són una constant en la dreta. Van anunciar apocalipsi sense vacunes amb la covid. Van anunciar apocalipsi de recessió i atur. Van anunciar apocalipsi de secessió territorial imminent. Van anunciar apocalipsi de finalització de la democrcia. Ara l'apocalipsi és l'amnistia", retreu.

En aquest sentit sosté que la proposició de llei d'amnistia ser "legítima" si rep el suport de la majoria d'espanyols "a través dels seus representants legítims". També, que la norma ser constitucional "mentre ningú la recorri i tingui una sentncia per part del Tribunal Constitucional que estableixi el contrari.