Publicat 09/10/2024 19:58

Junts demana en el Parlament un concert econòmic i l'aplicació "íntegra" de l'amnistia

El president de Junts en el Parlament, Albert Batet, durant un debat de Política General en el Parlament de Catalunya, a 9 d'octubre de 2024, a Barcelona, Catalunya (Espanya). Aquest dimecres continua en el Parlament de Catalunya el Ple en el qual el
David Zorrakino - Europa Press

Reclama al Govern accions legals contra "les autoritats judicials" que no apliquin l'amnistia

BARCELONA, 9 oct. (EUROPA PRESS) -

Junts ha demanat aquest dimecres en el Parlament un nou sistema de finançament per a Catalunya en forma de concert econòmic així com l'aplicació "íntegra" de la Llei d'Amnistia.

Així ho recull en diferents propostes de resolució que ha registrat a la Cambra en el marc del Debat de Política General, i el contingut de les quals es votaran el dijous al ple.

En el text, recullen que el nou sistema de finançament ha d'aplicar-se a través d'una llei específica que reguli el seu funcionament, fora del marc de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (Lofca), i que prevegi que la Generalitat tingui "plena sobirania fiscal i normativa de tots els impostos recaptats a Catalunya".

També concreten que l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) ha de ser l'encarregada de gestionar, liquidar, recaptar i inspeccionar aquests impostos, i que la llei que ha d'impulsar-se ha d'incloure la metodologia per determinar la quota de solidaritat que la Generalitat pagarà a l'Estat.

"Aquesta quota contemplarà els serveis prestats realment per l'Estat a Catalunya i una aportació solidària decidida per la Generalitat, seguint els estàndards europeus", afegeix el text.

SOSTRE DE DÈFICIT

Sobre el sostre de dèficit, reclamen al Govern que exigeixi a l'Estat corregir els objectius de dèficit assignats a la Generalitat i als ajuntaments, i que es distribueixin a raó de un terç del total per al conjunt de comunitats i un altre terç per a les administracions locals.

En una altra proposta de resolució insten al Govern a assumir el compromís de compensar el "dèficit històric" en matèria d'inversions a Catalunya, començant per la condonació del 100% del deute del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

Sobre infraestructures, volen el traspàs integral de l'Aeroport de Barcelona i de la resta d'aeroports catalans d'interès general, també el traspàs integral de la xarxa de Rodalies, i exigir a l'Estat la delegació de les competències hídriques en tot l'àmbit territorial de Catalunya.

En un bloc sobre fiscalitat, sol·liciten "revisar i actualitzar l'eficiència, l'eficàcia i la justícia dels tributs propis", deflactar tots els trams de l'IRPF i que el Govern calculi i publiqui anualment les balances fiscals.

AUTODETERMINACIÓ

El grup de Junts també ha registrat una altra iniciativa en la qual constata que el Parlament ha votat en 24 ocasions a favor del dret a exercir el dret l'autodeterminació.

Sobre l'amnistia, a més d'exigir l'aplicació íntegrament, critiquen la "rebel·lia de la cúpula del poder judicial espanyol en no aplicar, de manera deliberada i arbitrària" la Llei d'Amnistia.

Així, demanen al Govern que emprengui "les accions legals pertinents davant totes les instàncies necessàries contra totes les autoritats judicials que es neguin a aplicar-la".

En relació a la monarquia, censuren el discurs de Felip VI el 3 d'octubre de 2017 i emplacen Illa "a no normalitzar la relació amb la monarquia espanyola fins que rectifiqui i demani perdó", una proposta que creuen que pot rebre el suport d'altres grups que s'han pronunciat en el mateix sentit, segons han explicat fonts parlamentàries de Junts.

El català centra també altres propostes de resolució, on constaten que està en "emergència lingüística" i demanen que sigui oficial a la Unió Europea (UE) així com que la conselleria de Política Lingüística del Govern tingui pressupost diferenciat del de Cultura.

HABITATGE

En matèria d'habitatge, reclamen que el Govern inverteixi els recursos econòmics necessaris per igualar la mitjana europea del parc d'habitatge públic, i que l'Estat posi a la disposició dels municipis i la Generalitat la totalitat de sòls residencials titularitat de la Sareb.

A més d'incidir que les competències en política d'habitatge són "exclusives" de la Generalitat, sol·liciten crear un cos normatiu integral i incrementar fins al 99% la bonificació actual de l'Impost de Transmissions Patrimonials (ATP) en l'adquisició del primer habitatge que sigui residència habitual per a persones de fins a 39 anys.

També reclamen al Govern central aplicar bonificacions fiscals als propietaris d'habitatges per incentivar l'oferta del mercat de lloguer i compra, augmentar-les en els destinats a residència habitual i crear-les en els contractes de lloguer de temporada que ajustin el preu de referència amb un màxim d'un 30%, aplicant la bonificació de l'IVA en els casos d'habitatges d'obra nova.

En una altra proposta de resolució demanen assumir la delegació de la gestió integral de competències en matèria d'immigració així com de tots els recursos necessaris, crear l'Agència Catalana d'Immigració i prioritzar les polítiques de foment i promoció de la natalitat.