Actualitzat 02/03/2017 13:10

L'advocacia sobre la retirada de l'IVA en el torn d'ofici: "Ha triomfat el diàleg"

Victoria Ortega, Oriol Rusca i Sonia Gumpert
ICAB

BARCELONA 2 març (EUROPA PRESS) -

La presidenta del Consell General de l'Advocacia Espanyola, Victoria Ortega, ha celebrat que el Govern espanyol s'hagi compromès al fet que el torn d'ofici finalment no tributi per a l'IVA tal com estava previst i ha destacat que "ha triomfat el diàleg".

En una roda de premsa al Col·legi d'Advocats de Barcelona (Icab) al costat del seu degà, Oriol Rusca, i la degana del Col·legi d'Advocats de Madrid, Sonia Gumpert, Ortega ha considerat que amb aquesta decisió "qui guanya no és l'advocacia sinó el ciutadà en condicions més desfavorides", que necessita acudir a la justícia gratuïta.

Ha agraït la predisposició al diàleg del Ministeri de Justícia i dels partits polítics, com PP, PSOE, Cs, Podem i ERC, i ha recordat que aquestes quatre últimes formacions havien formulat proposicions no de llei a la mesa del Congrés dels Diputats per evitar aquest gravamen.

Oriol Rusca ha celebrat el resultat tan positiu de la negociació --"Sembla impossible", ha subratllat-- i que s'hagi aconseguit en tan poc marge de temps, permetent que es renunciés a possibles mobilitzacions i una vaga.

El degà ha enaltit la "unanimitat" de tots els col·legis d'advocats d'Espanya per evitar l'IVA en la justícia gratuïta i, en la mateixa línia, Sonia Gumpert ha elogiat la força i unió de l'advocacia en aquesta lluita.

En una reunió aquest dimecres, el ministre, Rafael Catalá, es va comprometre amb ells a iniciar els tràmits per modificar la Llei d'assistència gratuïta del 1996, per deixar clar que les quanties percebudes pels advocats del torn d'ofici de persones que tenen dret a la justícia gratuïta no han de tributar per l'IVA.

El canvi de la Direcció general de Tributs per incloure l'IVA en aquest servei s'havia plantejat d'acord amb la transposició d'una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea relativa a la justícia belga, i havia de ser efectiu a final de març.

NO SÓN OPERACIONS MERCANTILS

Els advocats sempre han mantingut que era una decisió "errònia" perquè el torn d'ofici a Espanya és un servei públic que els col·legis han d'oferir de manera obligatòria, i en cap cas es tracta d'operacions mercantils, segons l'Icab.

Rusca ha recordat que "el centre neuràlgic" que defensaven és que es tracta d'un dret per a les persones més desfavorides i no una activitat mercantil més, i que, a la seva d'entendre-ho, és la manifestació més clara de l'estat social dins l'estat de dret.

Actualment hi ha prop de 43.000 advocats inscrits en el torn d'ofici a Espanya, dels quals 7.000 són a Catalunya i la meitat d'ells a Barcelona, ha informat l'Icab, que destaca el bon funcionament del servei en els últims anys malgrat la congelació de mòduls de pagament i l'augment del servei derivat per l'augment de casos derivats per la crisi econòmica.