Actualitzat 07/11/2024 16:36

1.210 spin-offs espanyoles de 'deep tech' generen 2.000 milions i 12.200 ocupacions

El CEO de MWCapital, Francesc Fajula, en l'Smart City Expo
EUROPA PRESS

Catalunya lidera el rànquing pels seus centres de recerca i el seu ecosistema de biotecnologia

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONA), 7 (EUROPA PRESS)

L'ecosistema de spin-offs espanyol té 1.210 companyies 'deep tech' actives, que facturen 2.000 milions d'euros i donen feina a 12.200 professionals, segons un informe impulsat per Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) en col·laboració amb Deloitte.

Ho ha explicat el CEO de MWCapital, Francesc Fajula, al costat del director de desenvolupament corporatiu de l'entitat, Jordi Arrufí, i el tinent d'alcalde de Barcelona, Jordi Valls, en l'Smart City Expo, que se celebra al recinte Gran Via de Fira de Barcelona.

Catalunya és la comunitat autònoma que més concentra aquest tipus d'empreses (335), amb el 29% del conjunt d'Espanya i la segueix la Comunitat de Madrid, que té 319 companyies que representen el 26%.

En unes declaracions a la premsa després de la presentació, Fajula ha explicat que Catalunya lidera la creació de spin-offs perquè té "molts centres de recerca i universitats capdavanteres" i pel seu ecosistema de biotecnologia i ciències de la vida.

"Això ens dona aquest avantatge competitiu en la creació de spin-offs de base científica i tecnològica al llarg de la història fins avui", i ha explicat que Barcelona i la seva àrea metropolitana en tenen la concentració més gran.

Fajula ha augurat un "creixement important" en els pròxims anys per la transferència de tecnologia i perquè els inversors veuen amb millors ulls assumir grans riscos a canvi d'un possible retorn més gran.

CREACIÓ D'EMPRESES

El 60% de les companyies es va fundar a partir del 2015, i el 2020 se'n van crear un màxim de 96, la qual cosa representa el 9% de les actuals: "Els anys posteriors hi ha hagut una reculada respecte al pic, però no respecte a la situació que teníem anteriorment", ha explicat Fajula en la presentació.

La taxa d'ocupació mitjana per spin-off és de 10 treballadors, la qual cosa supera en més de dues vegades l'ocupació mitjana de les pimes espanyoles (4,7) i és un 43% superior en comparació amb la mitjana d'empleats per start-up a Espanya (6,98).

Cada spin-off genera de mitjana 1,6 milions d'euros i les de més grandària són les que facturen més: les d'entre 51 i 200 treballadors presenten una facturació mitjana superior als 15 milions d'euros.

SECTORS I RECOMANACIONS

Arrufí ha explicat que tres de cada quatre spin-offs pertanyen a quatre sectors: salut (35%), tecnologies de la informació i comunicació (16,9%), la indústria 4.0 (12,4%) i l'energia i la sostenibilitat (12,4).

Valls ha recomanat que per fer créixer el sector s'ha de potenciar la col·laboració públic-privada, millorar el finançament, impulsar incentius fiscals i unificar el marc regulatori, entre d'altres.

L'estudi ha analitzat el conjunt de spin-offs 'deep tech' creades a Espanya fins l'any 2023, aprofundint en aspectes com l'evolució en la creació, l'impacte econòmic, l'ocupació o les tecnologies emergents.