Demanen destinar l'1% del pressupost de la Generalitat a l'activitat física i incentius fiscals
BARCELONA, 1 abr. (EUROPA PRESS) -
La Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) reclamen un 'Pla Marshall per a l'esport' als partits polítics davant la convocatòria d'eleccions al Parlament el 12 de maig, que inclogui més despesa de la Generalitat en l'activitat física i incentius fiscals.
"L'esport és el quart pilar de l'Estat del Benestar", ha reivindicat la secretària general de l'entitat, Isabel Pérez, en una entrevista amb Europa Press: ha destacat els beneficis en la salut física i mental i, a nivell social, ha erigit l'esport com un eix transformador en igualtat, integració i desenvolupament personal.
Segons el document elaborat per la federació catalana el 2024, i consultat per Europa Press, la UFEC demana deduir de l'IRPF les quotes pagades a instal·lacions esportives públiques o privades, l'import de la llicència federativa, i també la quota íntegra del tram autonòmic per a voluntaris (entrenadors o directius, per exemple).
És una mesura ja exigida per la Confederació d'Unions de Federacions Autonòmiques Esportives Espanyoles (Cufade) el 2020 arran de la crisi de la covid-19, i que Pérez ha insistit que "es pot fer", atès que La Rioja i la Comunitat Valenciana han aprovat una deducció del 30% amb un màxim de 300 i 150 euros, respectivament.
Les federacions també reclamen un IVA 'superreduït' del 4% sobre serveis esportius --les federacions n'estan exemptes-- i suprimir-lo en inversions en equipaments d'aquest àmbit.
LEGISLATURA
Pérez ha lamentat que, a Catalunya, "ni s'han recollit les propostes que es posaven sobre la taula en un moment de crisi, ni s'han acabat les propostes que el mateix Govern anunciava al principi de la legislatura", entre les quals ha enumerat l'aprovació de la llei de l'esport i doblar-ne el pressupost.
Davant la convocatòria electoral, ha recordat que "la competència exclusiva de l'esport correspon a la Generalitat", si bé ha afegit que hi ha mesures que també es podrien implementar des de l'àmbit municipal.
Sobre la situació del sector a dia d'avui, la secretària general de la UFEC ha subratllat que l'activitat en federacions i clubs "en molts casos ha experimentat un creixement", després que el 2020 van xifrar en 700.000 les llicències esportives en risc i en tres milions els socis de clubs.
"És un sector fort malgrat les dificultats, la qual cosa no vol dir que no necessiti ajuda per continuar creixent i millorant", ha defensat.
QUATRE VERTICALS
La unió de federacions ha exigit la creació d'una Conselleria d'Esports i destinar a polítiques relacionades a l'activitat física l'1% dels fons disponibles en els comptes, que proposa invertir en quatre verticals: fiscalitat, finançament, ocupació i digitalització.
Entre les iniciatives relatives al finançament, Pérez ha destacat el 'xec esportiu', beques individuals per a la pràctica esportiva per a persones que no tenen els mitjans econòmics: "La pràctica esportiva és una mesura de benestar i desenvolupament personal que ha d'estar a l'abast de tots", ha defensat.
També articular un contracte programa plurianual com a mecanisme principal per finançar les entitats i destinar una part de la taxa fiscal sobre tómboles, apostes i combinacions aleatòries a les federacions i clubs.
Respecte a la digitalització, han apostat per reconèixer la pràctica digital de videojocs, habilitar una línia de subvenció per organitzar competicions digitals i una altra per adquirir recursos laborals telemàtics.
I, en ocupació, implementar el contracte formatiu de l'esport i excloure de l'àmbit de l'ocupabilitat les activitats voluntàries per les quals s'atorgui un rescabalament de fins a 450 euros mensuals, una qüestió a acordar amb l'Estat.