Actualitzat 20/04/2025 11:20

Mor la cuinera catalana Montse Guillén als 79 anys

Va impulsar FoodCultura amb l'artista Antoni Miralda

BARCELONA, 20 abr. (EUROPA PRESS) -

La cuinera i restauradora catalana Montse Guillén va morir aquest dissabte amb 79 anys, segons han informat fonts pròximes a Europa Press; aquest dissabte a la tarda s'obrirà la capella ardent a Barcelona.

Guillén va difondre la cuina catalana internacionalment, sobretot als Estats Units, amb un concepte innovador que combinava la seva modernitat amb la de la seva parella, l'artista multidisciplinari Antoni Miralda.

Els seus pares ja eren restauradors: Jaime i Lola Pijoan havien estat propietaris del restaurant Can Borrell de Meranges (Girona), amb el qual van arribar a aconseguir una estrella Michelin.

D'entre els locals que va impulsar, en destaca el que havia inaugurat el 1980 al carrer barceloní Marià Cubí: MG, un restaurant que reflectia la modernitat de la capital catalana en aquella dècada i que incloïa ingredients innovadors.

TAPES A NOVA YORK

La cuinera i Miralda van col·laborar a impulsar el concepte de FoodCultura, que van desenvolupar per reflexionar sobre la influència dels aliments i de la cuina.

El 1984 van crear junts a Nova York l'Internacional Tapes Bar & Restaurant, que combinava art i gastronomia, aportava a la ciutat americana les tapes i va estar obert fins al 1986 al barri de Tribeca, amb grans artistes i altres famosos entre la seva clientela, com Andy Warhol.

FoodCultura va donar lloc a la creació per part d'Antoni Miralda del Pavelló de l'Alimentació per a l'Expo 2000 de Hannover (Alemanya), en què el concepte de la cultura de l'alimentació es vinculava a la ciència, l'antropologia, la tecnologia i l'art.

El concepte de Guillén i Miralda es va convertir en associació el 2003 i des del 2007 és una fundació privada sense ànim de lucre.

Contador