Publicat 23/11/2023 11:30

Natlia Mas afirma que l'economia catalana creixer un 2,4% aquest 2023

La consellera d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Natlia Mas
EUROPA PRESS

Pich i Puig de Travy destaquen el paper dels economistes en la gestió pública

BARCELONA, 23 nov. (EUROPA PRESS) -

La consellera d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Natlia Mas, ha confirmat que l'economia catalana tancar el 2023 amb un creixement del 2,4%, per sobre del 0,6% de la Unió Europea, ha recordat que les exportacions han crescut un 12% durant els sis primers mesos i que actualment a Catalunya hi ha 3,7 milions d'ocupats, amb una taxa d'atur del 8,5%, "la més baixa de la histria".

Ho ha dit durant la inauguració aquest dijous de la Jornada dels Economistes 2023 en la qual també han intervingut el president del Consell General d'Economistes, Valentí Pich, i el deg del Collegi d'Economistes de Catalunya (CEC), Carles Puig de Travy.

Mas ha assegurat que combatre les desigualtats no és només una qüestió de justícia social, sinó que també és un símptoma de creixement sa i d'estabilitat política, i ha subratllat que l'existncia de desigualtats és un factor per a "la irrupció de forces populistes" i ho ha exemplificat amb l'Argentina i els Pasos Baixos.

Ha dit que les polítiques relacionades amb el benestar social han d'estar acompanyades per una economia competitiva i moderna, prioritzant generar una economia "més industrial, més verda i més equilibrada territorialment".

Quant als pactes d'investidura del president del Govern central, Pedro Sánchez, Mas ha recordat que tindran un impacte global de 19.000 milions d'euros per a Catalunya i que han de ser "la primera pedra d'un model de finanament singular".

PICH i PUIG DE TRAVY

Pich ha analitzat que actualment en la societat hi ha "un alt de nivell de populisme on tot sembla possible" i ha valorat que els economistes han de recordar a la societat que no totes les necessitats poden ser drets i que no hi ha drets sense obligacions.

Ha dit que l'obligació dels economistes és avaluar els resultats de l'acció administrativa i governamental en relació amb l'estat del benestar i que han de recordar constantment els límits econmics.

Ha optat per la gestió pública i privada de sectors com la sanitat o la seguretat i ha apostat per reforar i protegir la figura del gestor en l'mbit públic.

Puig de Travy ha dit que la tasca dels economistes actualment és molt important perqu Catalunya est en un moment "decisiu" quant a la negociació del finanament autonmic i la inversió en infraestructures.

"Com a agents de canvi hem de collaborar en aquestes tasques i continuar treballant amb determinació per construir una Catalunya millor en la qual la justícia, la igualtat i la solidaritat siguin els pilars fonamentals de la nostra societat", ha afegit.

Ha explicat que l'objectiu del CEC és ser una entitat rellevant per a la societat i ha detallat que durant la jornada d'aquest dimecres preveuen que hi assisteixin un total de 1.400 professionals, la qual cosa converteix la trobada en la jornada d'economistes "més gran" de Catalunya.